Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Τι είναι το Coaching Πραγματικά;

Παρορμήσεις για Αλλαγή

life_coaching_op_800x580

Κάθε τόσο έχουμε παρορμήσεις για αλλαγή. Μπορεί να οφείλονται σε έμπνευση, στη θέα κάποιου που έχει αυτό που θέλουμε ή σε μια νέα πιθανότητα που διαγράφεται.

Σε ενόραση ίσως; Ή σε έναν φίλο ή συνάδελφο που προκαλεί τις ικανότητες μας. Συχνά έχει να κάνει με κάτι που πήγε στραβά και το οποίο δεν θέλουμε να ανεχτούμε άλλο και απλά λέμε, «Αρκετά!».

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτή η παρόρμηση για αλλαγή έρχεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στη ζωή μας. Παρόλα αυτά, όλοι ξέρουμε ότι η παρόρμηση δεν διαρκεί πολύ. Την περασμένη εβδομάδα είχα μια επιθυμία να αρχίσω ξανά γυμναστική. Δεν είναι βέβαια, μια ιδιαίτερα συνεπής παρόρμηση, και δεν έρχεται πάντα σε καιρό που θα με βόλευε να γυμναστώ.

shape-changing-plane-models

Ίσως να έχετε σκεφτεί: «Η σχέση μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Σίγουρα μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο.» Και την επόμενη μέρα η παρόρμηση έχει φύγει. Ή: «Τι θα χρειαζόταν για να διπλασιάσω τα κέρδη μου; Θα κάνω σίγουρα κάποιες αλλαγές στη δουλειά όταν δεν θα είμαι τόσο απασχολημένος/η». Και σε μια δυο μέρες επικεντρώνεστε σε κάτι άλλο.

Ή μήπως είστε από τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν νέες εργασίες με ζήλο και σε λίγες εβδομάδες τους φαίνονται όλα περσινά ξινά σταφύλια και τελικά ακολουθούν τον γνωστό δρόμο του να αλλάξουν πάλι σε κάτι νέο;

Άρα, ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΟΥΝ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμείς οι άνθρωποι δεν κάνουμε πράξη όλες αυτές τις δυνατότητες για αλλαγή στη ζωή μας.

istock_000010698820xsmall

Χωρίς προπόνηση – χωρίς ΔΟΜΗ – η φυσική μας τάση είναι να μπαίνουμε σε καλούπια.

  • Πάμε στη δουλειά.
  • Βγάζουμε λεφτά.
  • Κρατάμε τις ίδιες σχέσεις, τα ίδια εμπόδια.
  • Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα αλλά δεν το κάνουμε.
  • Νιώθουμε μια παρόρμηση για αλλαγή, και μετά την χάνουμε.

Το να μένουμε ίδιοι είναι έτσι το φυσικό επακόλουθο.

Είναι Ανάγκη όμως να Αλλάξουμε;

Όχι. Αλλά δεν θα ήταν σοφό; Αυτές οι παρορμήσεις για αλλαγή είναι τα σημάδια τα οποία σου λένε τι πρέπει να ακολουθήσει στη ζωή σου. Είναι το ένστικτο σου που σε πληροφορεί ότι χάνεις ευκαιρίες. Είναι μηνύματα (κάποιες φορές ανεπαίσθητα) για το

  1. τι πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου,
  2. τι χρειάζεται η δουλειά σου,
  3. ποιο θα ήταν το τέλειο επάγγελμα για εσένα,
  4. με ποιον/α θα έπρεπε να ήσουν τώρα.

Δεν είναι μόνο τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για τους οποίους αγωνιζόμαστε, αλλά και τα σημάδια που μας λένε πώς να εξελιχτούμε σαν άνθρωποι.

9849f4c675032f43090f4016f1ac0e2d_we

Αν αγνοήσουμε αυτές τις παρορμήσεις θα νιώθουμε ανήσυχοι σε πολύ μεγάλο βαθμό – θα γνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν θα είμαστε σίγουροι τι. Και αν δεν κατανοήσουμε αυτή την ανησυχία, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να την καταλαγιάσουμε – τηλεόραση, ταινίες, αλκοόλ, κάπνισμα, κλπ.

Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε αυτές τις παρορμήσεις. Θέλεις να μάθεις το μυστικό για να επιτύχεις τους στόχους σου και να έχεις μια υπέροχη ζωή;

ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΕΙΣ

circle_of_life_illustration.jpg

Η Δομή της Προπόνησης

Με απλά λόγια το coaching μπορεί να περιγραφθεί σαν μία δομή. Η προπόνηση θα τιθασεύει την ενέργεια μας για αλλαγή – αυτές τις παρορμήσεις που διαρκούν από μια στιγμή έως λίγες εβδομάδες. Αν νιώσεις μια παρόρμηση να γυμναστείς περισσότερο μπορεί να γυμναστείς για μια φορά – μέχρι την επόμενη παρόρμηση. Αλλά αν γραφτείς σε ένα γυμναστήριο ο γυμναστής θα σε βάλει σε πρόγραμμα και έτσι θα αποκτήσεις την εμφάνιση και την καλή φυσική κατάσταση που επιθυμείς! Εδώ που τα λέμε, θα ήταν πολύ δύσκολο να μην πετύχεις κάτι τέτοιο έχοντας συστήσει μία δομή.

Η προπόνηση ζωής είναι μια παρόμοια δομή για οποιοδήποτε στόχο θεωρείς σημαντικό για εσένα. Δεσμεύεσαι στους στόχους σου και στην συνεργασία με έναν προπονητή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι συχνά τρεις ή έξι μήνες, με ένα ή δύο σημεία ανασκόπησης για αξιολόγηση της προόδου. Μια φορά την εβδομάδα συνήθως, έχεις μια συζήτηση με τον προπονητή σου και δεσμεύεσαι να κάνεις συγκεκριμένες πράξεις για να προχωρήσεις μπροστά.

Spiritual_Life_Coaching

Μέσα σε μία προπονητική δομή, η φυσική σου τάση είναι να κυνηγάς τους στόχους σου και να τους επιτυγχάνεις. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να κρατήσεις τις συνήθειες και τη ζωή σου ίδια όταν συγκεντρώνεις τόση προσοχή στο τι πραγματικά θέλεις και όταν δίνεις υποσχέσεις σε κάποιον τρίτο.

Με έναν προπονητή, ένας άνδρας που νιώθει παρορμήσεις για αλλαγή καριέρας δεν θα το σκέφτεται ακόμα, μετά από τρεις μήνες. Έχει ήδη προσλάβει προπονητή, έχει βρει μια νέα προοπτική καριέρας που τον εμπνέει, έχει ένα καινούριο βιογραφικό και δέκα συνεντεύξεις προγραμματισμένες.

Με έναν προπονητή, μια γυναίκα που θέλει να οργανώσει τη δουλειά της ώστε να έχει χρόνο και για τον εαυτό της δεν θα παραπονιέται ακόμα, μετά από έξι μήνες. Έχει προσλάβει προπονητή, έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό πρόγραμμα, έχει θέσει τα όρια της, προσέλαβε έναν βοηθό, δείχνει σαφώς πιο χαρούμενη και για αυτό το λόγο προσελκύει περισσότερους πελάτες.

life_coach_essex2

Να το κλειδί λοιπόν:

Χωρίς προπονητή, ο δρόμος της αντίστασης είναι να κρατήσεις τη ζωή σου ίδια. Οι παρορμήσεις για αλλαγή συνήθως δεν διαρκούν όσο χρειάζεται για να κάνεις την αλλαγή.

Με έναν προπονητή ο δρόμος της αντίστασης είναι η επιτυχία των στόχων! Οι παρορμήσεις για αλλαγή γίνονται η ίδια η δύναμη που σε ωθεί με σιγουριά σε αυτήν!

Σύνοψη

Θα ήταν λοιπόν το coaching μια έξυπνη επένδυση για εσένα; Είσαι ο τύπος του ανθρώπου που θα μπορούσε να ωφεληθεί από αυτό;

Εσύ αποφασίζεις.

logooutlineΕγώ λέω ότι η προπόνηση είναι για ανθρώπους που αναγνωρίζουν ότι το coaching είναι μια πανίσχυρη δομή για να τιθασεύσεις την ενέργεια για αλλαγή και να προχωρήσεις μπροστά. Αν σου αρκεί τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι ίδια με τα πέντε προηγούμενα τότε δεν χρειάζεσαι βοήθεια από κανέναν. Παρόλα αυτά, δεν έχεις περιέργεια να μάθεις πώς θα ήταν η ζωή σου σε πέντε χρόνια αν τιθάσευες τις ορμές σου για αλλαγή, τις πραγμάτωνες και περνούσες και καλά ενώ το έκανες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: