Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ!

lupa

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι εργαζόμενοι θα ήταν απόλυτα συνεπείς και αλάνθαστοι. Στην πράξη όμως , ένας σωστός επαγγελματίας δεν χρειάζεται να είναι τέλειος. Στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο παθιάζεται με ασήμαντες λεπτομέρειες τόσο περισσότερο αποδίδει…. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του εργαζόμενου που θέλει να κάνει σωστά την δουλειά του, αλλά γνωρίζει ότι κάποια λάθη είναι αναπόφευκτα, και αυτού που απαιτεί τα πάντα τέλεια. Ενώ και οι δύο έχουν καλές προθέσεις, περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει έχει ο πρώτος.

Ο τελειομανής έχει σκοπό της ζωής του να βρίσκει την άψογη λύση ακόμη και σε ασήμαντα ζητήματα . Το ιδανικό είναι λίγο για εκείνον. Εκείνος τρέχει συνεχώς πίσω από το φάντασμα που ακούει στο όνομα «τελειότητα» και δεν σταματάει ποτέ να ψάχνει για το «ιδανικό του ιδανικού». Σύμφωνα με έρευνες, ο τελειομανής δεν είναι ικανός να θέσει προτεραιότητες επειδή «κολλάει» στις λεπτομέρειες, είναι λεπτολόγος και πολλές φορές καταντάει μικροπρεπής. Γνωρίζετε ότι το τέλειο αποτέλεσμα δεν είναι πάντα και το ιδανικό.

teleiomania_h_633_451

Στις περισσότερες σύγχρονες επιχειρήσεις εφαρμόζεται «η βελτιστοποίηση» (αρχ. Βέλτιστον) δηλαδή το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο με τη μικρότερη δαπάνη επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα. Είναι ευνόητο πως ένας τελειομανής εργαζόμενος που χρονοτριβεί συστηματικά επειδή ασχολείται με την παραμικρή λεπτομέρεια «κοστίζει» περισσότερο από εκείνον που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ουσία της εργασίας του.

Μήπως υπερβάλλετε?

Αν μετά από όλα αυτά καταλάβατε ότι ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των «εραστών του ιδανικού», σκεφτείτε πρώτα από όλα αν και πόσο σας έχει βοηθήσει ως τώρα αυτή σας η ψύχωση με την τελειότητα. Σίγουρα πάντως δεν σας έστρωσε το κόκκινο χαλί για να ανεβείτε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή. Ακόμη και αν βρίσκεστε στην αρχή της καριέρας σας, αλλά σκοπεύετε να εξελιχθείτε, πρέπει να αποφύγετε την παγίδα.

Γιαυτό και τηρήστε τον δεκάλογο κατά της τελειομανίας!

1. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και τον συγκρίνετε διαρκώς με πιο επιτυχημένους από εσάς. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες, ούτε τους ίδιους στόχους. Πρέπει να έχετε επίγνωση του ποιοι είστε και τι αξίζετε.

2. Εάν η πιθανότητα λάθους σας κάνει να χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, πρέπει να ξεπεράσετε τη φοβία σας. Ένα λάθος δεν φέρνει οπωσδήποτε το τέλος του κόσμου. Και έπειτα από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

3. Ο αγχωμένος εργαζόμενος δεν είναι απαραίτητα και ο πιο ευσυνείδητος από τους άλλους. Για το δικό σας καλό προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας και χωρίς ταχυπαλμίες.

4. Ξεκαθαρίστε ποιοι είναι οι στόχοι σας και εξετάστε τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε προκειμένου να τους προσεγγίσετε αμεσότερα.

5. Δημιουργήστε μια λίστα καταγράφοντας με σειρά προτεραιότητας όλα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα και εκείνα που μπορούν να περιμένουν.

6. Βρείτε χρόνο για γυμναστική ή ασχοληθείτε με κάποιο χόμπυ. Έτσι θα εκτονωθείτε.

7. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στα προβλήματα των συναδέλφων σας. Φανείτε ευέλικτοι και μην αρνείστε τους συμβιβασμούς όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

8. Το ρολόι δείχνει μερικές ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας για την παράδοση μιας σημαντικής εργασίας. Φανταστείτε πως θα αντιδρούσατε εάν είχε συμβεί το χειρότερο και προσπαθείστε να βρείτε λύση για την περίπτωση αυτή. Θα διαπιστώσετε πως όταν οι περιστάσεις σας αναγκάζουν, μπορείτε να ξεπεράσετε ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

9. Συνειδητοποιήστε ότι η αξία σας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την απόδοση στην εργασία σας. Η λέξη-κλειδί είναι η αυτοεκτίμηση. Μόνο αν γνωρίζετε τις πραγματικές ικανότητές σας και αποδέχεστε τα λάθη σας, θα βρείτε τον δρόμο προς την επιτυχία.

10. Μάθετε να λέτε που και που όχι. Είναι αδύνατον να γνωρίζετε τα πάντα ή να μπορείτε να τα καταφέρετε όλα.

Worried overworked business woman with sticky reminder notes

Και πάντα να θυμάστε ότι το πρώτο αρνητικό της τελειομανίας είναι το στρές. Και συνήθως μεταφέρουμε αυτή την ένταση και στην προσωπική μας ζωή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζήσει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ακολουθήστε τους πιο πάνω κανόνες και θα έχετε περισσότερη EASYLIFE!