Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ελευθερώνοντας τους εαυτούς μας από τις Καθοδικές Σπείρες της Ζωής.

spiral5

Μερικοί άνθρωποι τα αποκαλούν φαύλους κύκλους.

Προτιμώ να τα σκέφτομαι σαν καθοδικές σπείρες ζωής. Αυτές οι περίοδοι μέσα στις οποίες όλοι μας μπορεί να παγιδευτούμε όπως η δίνη του νερού καθώς αποστραγγίζεται από το νιπτήρα.

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί αυτές οι καθοδικές σπείρες μπορούν να ρουφήξουν τη ζωή από μέσα μας. Παρακάτω είναι μερικά απλά και αποτελεσματικά βήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελευθερωθείτε από τέτοιες περιόδους που ρουφάνε τη ζωή.

spiral8

1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ.

Όπως είναι γνωστό, η αληθινή επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για παρέμβαση.

Η περισσότερη ισχύς μιας καθοδικής σπείρας απορρέει από το να συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε την κατεύθυνση της ζωής μας.

Όπως μια δίνη, η ισχύς της καθοδικής σπείρας αναπτύσσει δύναμη και ταχύτητα όσο περισσότερο είμαστε μέσα σε αυτήν. Ευνόητο είναι λοιπόν ότι όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε ότι παγιδευτήκαμε σε μια καθοδική σπείρα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας.

Είναι συχνά χρήσιμο να θυμόμαστε πως μια αντιστρεφόμενη καθοδική σπείρα, γίνεται μια σπείρα πληρότητας.

spiral9

2. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.

Όταν για πρώτη φορά αντιλαμβάνεστε πως βρίσκεστε σε μια καθοδική σπείρα, η τάση είναι η γοργή οπισθοχώρηση σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης.

Αυτή η αρχική αντίδραση συχνά βασίζεται στο φόβο και μπορεί να εξοργίσει τη σπείρα. Αντί για αυτό, πάρτε το χρόνο σας και παρατηρείστε τι συμβαίνει από μια απομακρυσμένη θέση.

Γίνετε μάρτυρας των γεγονότων της ζωής σας, βγαίνοντας έξω από αυτήν για λίγο.

Ένας απλός τρόπος να το κάνετε είναι να φανταστείτε πως είστε στο σινεμά βλέποντας την ταινία «Η ιστορία της ζωής μου». Δείτε και παρατηρείστε.

spiral7

3. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

Καθώς ξεκινάτε να απενεργοποιείτε την καθοδική σπείρα, σιγουρευτείτε ότι απελευθερώνετε και αφήνετε τις αποδυναμωτικές σκέψεις και συναισθήματα.

Μπορείτε να οραματιστείτε έναν μεγάλο σκουπιδοτενεκέ μπροστά σας, χωρίς πάτο, μέσα στον οποίο ρίχνετε την κάθε σκέψη και συναίσθημα προσκολλημένο στη σκέψη ή μπορείτε να τα γράψετε όλα και μετά να κάψετε το χαρτί, ξεφεύγοντας έτσι από την επιρροή τους.

spiral4

4. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΤΕ

Μην απορροφηθείτε από την δραματικότητα της ταινίας.

Δεν έχει νόημα να βλέπετε και να ξαναβλέπετε την ταινία. Αυτό θα σας τραβήξει μόνο ακόμη πιο κάτω στη σπείρα. Παρατηρείστε και προχωρήστε.

spiral3

5. ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ NA ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

Κάντε μια συνειδητή επιλογή να αλλάξετε την κατεύθυνση της σπείρας.

Μπορείτε να γράψετε την επιλογή σας ως μια δήλωση ή να την μοιραστείτε με ένα φίλο, αγαπημένο σας πρόσωπο ή τον προπονητή σας. Τραβήξτε μια γραμμή στην άμμο.

spiral10

6. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ.

Είναι πιο εύκολο να αλλάξετε την κατεύθυνση μιας καθοδικής σπείρας, γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται.

Οι καθοδικές σπείρες αποτελούνται από «μόρια νοήματος» τα οποία μπορούμε να κατανείμουμε σε φόβο και σκέψεις και συναισθήματα βασισμένα στην έλλειψη.

Αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως η αμφιβολία, η ανησυχία, τα πρέπει που βάζουμε στον εαυτό μας, η ζήλεια, ο θυμός, φόβος, απογοήτευση, κλπ.

Όλα αυτά μαζί επηρεάζουν αυτό που νομίζετε πως είστε (π.χ. χαμένος, αποτυχία, απωθητικός, κλπ.) και καθορίζουν έπειτα τις ενέργειες που κάνετε και αυτά που βροντοφωνάζετε στον εαυτό σας.

Και αυτά καθορίζουν τι έχετε, όπως τα αποτελέσματα με τα οποία μετράτε τη ζωή σας.

spiral2

7. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ.

Ο νόμος της έλξης δηλώνει ότι « τα ομώνυμα έλκονται».

Άρα, όπως ακριβώς ο φόβος και οι σκέψεις έλλειψης θα προσελκύσουν περισσότερες παρόμοιες σκέψεις, το ίδιο ισχύει για την αγάπη και τις σκέψεις βασισμένες στην αφθονία.
Αλλάξτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και αλλάζετε την κατεύθυνση της καθοδικής σπείρας.

spiral11

8. ΕΞΑΣΚΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ

Θυμηθείτε ότι δεν οδηγηθήκατε στην καθοδική σπείρα μέσα σε μια νύχτα, οπότε μην περιμένετε το να αρνηθείτε την κατεύθυνσή της να συμβεί σε μια στιγμή.

Απλά, όπως χρειάζεται χρόνο να σταματήσεις ένα αυτοκίνητο και να βάλεις την όπισθεν, έτσι χρειάζεται χρόνο μέχρι να δείτε την απόδειξη ότι η καθοδική σας σπείρα μετατρέπεται σε σπείρα πληρότητας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να βεβαιώνεστε και να πιστεύετε πως έτσι είναι.

imagesCADWSQ6E

9. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ.

Καθώς συνεχίζετε τη διαδικασία της αναστροφής, ξεκινήστε να ψάχνετε για φυσικές αποδείξεις ότι η διαδικασία δουλεύει.

Αρχίστε με το σκεπτικό ότι οι αποδείξεις είναι ήδη εκεί και η δουλειά σας είναι να τις βρείτε σαν έναν ντεντέκτιβ, παρά να αναρωτιέστε αν υπάρχουν ή όχι.

imagesCARL0291

10. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΤΕ, ΔΙΑΚΗΡΥΞΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ

Κάποια στιγμή θα ξέρετε, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι η αναστροφή έχει ολοκληρωθεί. Πριν προχωρήσετε, πάρτε το χρόνο σας για να συνειδητοποιήσετε τι έχετε μάθει από αυτήν την εμπειρία, διακηρύξτε στον εαυτό σας την επίτευξη και γιορτάστε το.

Κάνατε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια του σκόπιμου μονοπατιού σας.

«Γιορτάστε, Γιορτάστε. Χορέψτε στη Μουσική.»

imagesCA6I3SJ1

Ο σημερινός εκνευρισμός θα είναι αύριο μια ... οργή!

Ανάλογα με σύστημα αξιών μας, τις εμπειρίες και του πως στεκόμαστε απέναντι σε μια κατάσταση, ο θυμός μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, οι οποίες αναδύονται στο νου μας και εκφράζονται στους άλλους μέσα από τη συμπεριφορά μας:

ερεθισμός

Όλα ξεκινούν με ένα μικρό ερεθισμό.

Κάποιος ζητά την προσοχή μου όταν θέλω να συγκεντρωθώ, ή ο μπροστινός οδηγός δεν κινείται "ακαριαία" όπως θα ήθελα...

imagesCADD7L1B

εκνευρισμός

Από τον απλό ερεθισμό περνάω στη φάση του εκνευρισμού..."αα... δεν θα'μαι στην ώρα μου.

Πάτα λίγο παραπάνω γκάζι καλέ μου άνθρωπε..."

Στοπ...

...σ' αυτό το σημείο αν διατηρήσω την ενδοσκόπησή μου, θα δράσω εσωτερικά και δεν θα προχωρήσω στην επόμενη φάση που είναι ο...

imagesCAA3P5PX

θυμός

Ή αλλιώς, εκδήλωση μίσους.

Είναι η φάση που "κρατάμε κακία" μέσα μας για κάποιον ή για κάτι, απορρίπτουμε τους άλλους ή νιώθουμε προσβεβλημένοι. Υπάρχει ειρωνεία στο βλέμμα μας ή στον τόνο της φωνής μας, ένταση στις λέξεις μας και στις κινήσεις του σώματος...

...αν επαναλαμβάνω το θυμό μου, κάποια στιγμή γίνεται συνήθεια και κομμάτι του χαρακτήρα μου...τόσο πολύ που νομίζω ότι είναι στα "γονίδια μου" και ότι αυτή ήταν η φύση μου, ανέκαθεν...

Αν συνεχίσω είναι σαν να αποφασίζω ότι θα είμαι εκτεθειμένος σε "ηφαιστειακές" δηλαδή απρόσμενες εκρήξεις, δυσανάλογες πολλές φορές με το γεγονός, επειδή ο θυμός δεν θα μου αρκεί ως συναίσθημα...

οργή

...αν είχα διατηρήσει την ενδοσκόπησή μου στον εκνευρισμό (πόσο μάλλον στους ερεθισμούς μου) δεν θα έφτανα ως εδώ ...

imagesCAIQS863

Ασκήσεις:

1. Με βάση το σύστημα αξιών σας, που τοποθετείτε την κόκκινη γραμμή στην εσωτερική σας κατάσταση και τη συμπεριφορά σας; Στον ερεθισμό, εκνευρισμό, θυμό ή στην οργή;

2. ...πόσες φορές εκνευριστήκατε σήμερα;

happinnessthree

Δεν υπάρχουν σχόλια: