Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο ρόλος του “αρσενικού”

 

gynaika_andrasΑς μιλήσουμε για το πώς και γιατί οι άντρες εκφράζουν τα συναισθήματα τους διαφορετικά από τις γυναίκες.

Ο κόσμος γύρω μας παίζει μεγάλο ρόλο για το πώς θα αναπτυχθεί ο “εσωτερικός κόσμος” μας και για το πώς του επιτρέπεται να εκφράζεται. Η κοινωνία μας έχει χιλιάδες κανόνες, τύπους και άλλες αναμενόμενες συμπεριφορές.

Αν κοιτάξεις τους κοινωνικούς κανόνες που σχετίζονται με τους άντρες, θα δεις ένα σωρό από αυτούς να στοχεύουν στο να κρατήσουν τους άντρες μακριά από την αποδοχή και τον εναγκαλισμό των συναισθημάτων τους. Και ξέχνα τα περί έκφρασης των συναισθημάτων ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι άγραφος κανόνας ότι οι άντρες δεν πρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αποδεκτό το να εξερευνούν και να επικοινωνούν οι άντρες τα συναισθήματά τους.ties-that-bind-gurbuz-dogan-eksioglu

Δεν υπήρχαν βιβλία για άντρες σχετικά με σχέσεις και συναισθήματα 15 χρόνια πριν – ήταν ταμπού. Από νεαρή ηλικία οι άντρες διδάσκονται να περιορίζουν τα συναισθήματά τους. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες εκθέτουν από τη νηπιακή ηλικία τις κόρες τους σε ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων απ’ ότι τους γιους τους. Οι μητέρες επίσης καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να περιορίσουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των γιων τους.

Οι πατεράδες παίζουν επίσης ένα ρόλο. Μπορεί να καυγαδίζουν με τους γιους τους άλλα με τις κόρες φέρονται πιο συναισθηματικά. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αμφότεροι οι γονείς αποθαρρύνουν τους γιους από το να εκφράζουν ευάλωτα συναισθήματα ενώ ενθαρρύνουν τις κόρες να το κάνουν. Δεν έχεις ζήσει ποτέ την κατάσταση όπου ένα αγόρι δεν θέλει να παραδεχτεί στους φίλους του ότι έχει κοπέλα ή ότι ενδιαφέρεται για μία;

Τι συμβαίνει εδώ;

Τις περισσότερες φορές δεν είναι απλά ντροπαλός. Οι περισσότεροι άντρες περιμένουν από τους άλλους άντρες να αποφύγουν να δείξουν συναισθηματισμό, ειδικά με τον τρόπο που το κάνουν οι γυναίκες. Αν ένας άντρας δείξει ότι είναι ευαίσθητος γελοιοποιείται από τους άλλους άντρες σαν θηλυπρεπής. Και οι άντρες τρελαίνονται να το κάνουν αυτό ο ένας στον άλλο όταν είναι έξω σαν ομάδα ή παρέα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενισχύουν το κοινωνικό στερεότυπο του άντρα ως “σκληρού” που έχει ελάχιστη σχέση με τα συναισθήματά του. Είναι σαν να βρίσκονται σε ένα μέρος όπου δεν επηρεάζονται συναισθηματικά από τον έξω κόσμο. Μπορείς να πεις “απίστευτο”;

 Ξύπνα! Και άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τους άντρες!

Ας το παραδεχτούμε. Οι άντρες δεν το έχουν καθόλου όταν gynaika_sxeseis_antres_gynaikas_427_108582πρόκειται για επικοινωνία συναισθημάτων. Όπως και για σοβαρές σχέσεις.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν καταλαβαίνουν γιατί οι άνδρες είναι τόσο απρόθυμοι να εξερευνήσουν και να αφοσιωθούν. Από την άλλη, οι περισσότεροι άντρες τρελαίνονται από την συνεχή συναισθηματική αναζήτηση των γυναικών για νόημα στις σχέσεις τους. Δεν μπορούν με τίποτα να καταλάβουν γιατί οι γυναίκες βιώνουν έτσι τον κόσμο. Τους φαίνεται σαν ένα μη αναγκαίο ¨δράμα”.

Είναι μια αιώνια μάχη για το ποιος έχει δίκαιο: είναι οι άντρες συναισθηματικά ναυάγια ή είναι οι γυναίκες υπερβολικά συναισθηματικές (ή όπως ένας άντρας θα ήθελε να πιστεύει, υστερικές); Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν έχει δίκαιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είσαι έτοιμη να κάνεις αυτό που χρειάζεται ώστε να τα καταφέρεις με τους άντρες. Ακριβώς όπως και οι άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να καταλάβουν πώς να πλησιάσουν μια γυναίκα.

Και μια που μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει, να κάποιες σημαντικές αλήθειες:

Αλήθεια #1: Το να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις κάποιον είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει και αυτός τον τρόπο που σε βλέπει.

Αλήθεια #2: Τίποτα δεν θα αλλάξει στην ζωή σου μέχρι να αλλάξεις εσύ συμπεριφορά.

Αλήθεια #3: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις την συμπεριφορά σου είναι να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με μία μεταβολή στον τρόπο σκέψης για τους άνδρες.

cheat

Θα σε ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τον άντρα σου. Σκέψου για λίγα λεπτά πριν απαντήσεις:

Είναι συναισθηματικά διαθέσιμος;

(Με άλλα λόγια, επικοινωνεί μαζί σου ανοιχτά και πρόθυμα; Ανταποκρίνεται θετικά ή υποστηρικτικά στις συναισθηματικές σου ανάγκες;)

  • Μοιράζεται ανοιχτά τα συναισθήματά του μαζί σου;
  • Πιστεύεις ότι θα ήταν ευτυχισμένος αν “νοικοκυρευόταν” ή θεωρείς ότι θέλει ακόμα κάποιες περιπέτειες για τον εαυτό του;
  • Θέλει μία σύντροφο και ερωμένη στη ζωή του ή ενδιαφέρεται πιο πολύ για κάποια με την οποία θα περάσει τη νύχτα του;

Όταν θα σκεφτείς αυτές τις ερωτήσεις, βεβαιώσου ότι θα αποφύγεις ένα συνηθισμένο λάθος: μην υποθέτεις ότι επιθυμεί τα ίδια πράγματα που επιθυμείς κι εσύ. Και μην υποθέτεις ότι οι επιθυμίες του θα φαίνονται λογικές σε εσένα.

Το να πιστέψεις ότι αυτό που θέλεις είναι και αυτό που θέλει ένας άντρας είναι η απόλυτη μορφή της ματαιοδοξίας.  Το ονομάζω “Εγωιστικός Έρωτας” και θα μιλήσω για αυτό αργότερα σε αυτό το βιβλίο και το πώς μπορεί να καταστρέψει μια ωραία κατάσταση. Φυσικά ισχύει και από την άλλη πλευρά – και οι άντρες μπορεί να είναι δύσκολοι να αντιμετωπιστούν όταν πιστεύουν ότι μια γυναίκα θέλει αυτά που θέλουν, νιώθει ό,τι νιώθουν (ή δεν νιώθουν) και συμπεριφέρεται όπως αυτοί.

zodia_sxeseis_diarkeia_h_633_451Είχες ποτέ κάποιο φίλο που σε θεωρούσε τρελή επειδή ήθελες να είστε περισσότερο χρόνο μαζί ή πιο συνδεδεμένοι; Κάποιοι άντρες είναι πολύ καλοί στο να υποκρίνονται ότι ο δικός τους τρόπος επικοινωνίας, συμπεριφοράς, καθώς και ο τρόπος που νιώθουν και αγαπούν είναι ο μόνος λογικός τρόπος. Και αν ως γυναίκα συμπεριφέρεσαι διαφορετικά θα σε κατηγοριοποιήσουν ως υπερβολικά συναισθηματική απλά και μόνο επειδή έχεις ένα διαφορετικό τρόπο αλληλεπίδρασης και σύνδεσης με τους ανθρώπους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εδώ για να δώσω μαρτυρία για το πώς με βοήθησε να φτιάξω τη σχέση μου αυτός ο ισχυρός μάστορας που ονομάζεται Dr.DWAN. Ήμουν ραγισμένη όταν η αρραβωνιαστικιά μου μου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να με παντρευτεί επειδή είχε σχέση με την άλλη γυναίκα όπου εργάζεται. Έκλαιγα και έκλαιγα κάθε μέρα, μέχρι που έγινε τόσο άσχημα που έφτασα στο Διαδίκτυο για βοήθεια, τότε ήταν που διάβασα μια κριτική για το σπουδαίο έργο του Dr.DAWN και μετά επικοινώνησα μαζί του για βοήθεια για να φέρω πίσω τον εραστή μου. με βοήθησε να κάνω ένα ισχυρό ξόρκι αγάπης συμφιλίωσης και προς μεγάλη μου έκπληξη μετά από 48 ώρες που έκανα το ξόρκι της αγάπης, η αρραβωνιαστικιά μου επέστρεψε στα γόνατα παρακαλώντας με να τον συγχωρήσω. Είμαστε τώρα ευτυχισμένοι παντρεμένοι και όλες οι ευχαριστίες πηγαίνουν στον Dr.DAWN Wonders για να με βοηθήσετε να σώσω τη σχέση μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Dr.DAWN μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του: ( dawnacuna314@gmail.com )
WhatsApp:+2349046229159/
+3550685677099