Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΙ-ΒΟΟΚ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ -9 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

''ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ''!!

Πως να πάρεις περισσότερο από αυτό που θέλεις και λιγότερο από αυτό δεν θέλεις

Υπευθυνότητα κι αυτοδυναμία

Για τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν ελευθερία και να ελέγχουν τη ζωή τους είναι πολύ σημαντικό. Όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις και τη δύναμη να επιλέγουμε. Φυσικά αυτό που οι περισσότεροι από μας ξεχνάμε είναι ότι, για να έχουμε ελευθερία και τον έλεγχο της ζωής μας απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και αυτάρκειας.

Συχνά ο καλύτερος τρόπος να εξακριβώσεις πόσο είσαι «ελεύθερος», είναι να δεις πόσες ευθύνες μπορείς να δεχτείς για να αναλάβεις. Ο καθένας μας γεννιέται απολύτως εξαρτώμενος από άλλους, συνήθως τους γονείς μας. Όσο είμαστε παιδιά κάθε κομμάτι της ζωής μας προαποφασίζεται και καθοδηγείται.

Δεν χρειάζεται να βρούμε μόνοι μας την τροφή μας, το ρουχισμό και τη στέγη. Δεν αποφασίζουμε αν θα πάμε στο σχολείο. Κάθε τι που κάνουμε και κάθε τι που είμαστε είναι αποτέλεσμα αυτού που κάνουν άλλοι για μας. Όταν ενηλικιωνόμαστε αρχίζουμε να παίρνουμε όλο και περισσότερη από αυτήν την ευθύνη επάνω μας. Μερικοί από μας την αναλαμβάνουμε ανυπόμονα και χαιρόμαστε την ελευθερία που συνεπάγεται. Άλλοι ωστόσο, έχουμε την τάση να προσπαθούμε να αποφύγουμε  αυτό που σημαίνει να είσαι ενήλικας.

Να τρεις ωραίοι τρόποι για περισσότερη υπευθυνότητα:

1)Υπενθυμίστε στον εαυτό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε υψηλά επίπεδα υπευθυνότητας στη ζωή σας είναι να το υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας. Μπορείτε να πείτε κάτι απλό όπως «αυτό είναι δική μου ευθύνη» ή «είμαι υπεύθυνος».Κάνοντάς το, πυροδοτείτε ένα βαθύτερο κομμάτι του χαρακτήρα σας και γίνεστε περισσότερο αυτοδύναμοι.

2) Συνειδητοποιήστε ότι η ελευθερία ταυτίζεται με την υπευθυνότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν πολλή ελευθερία στη ζωή τους αλλά ξεχνούν ότι για να είναι κανείς αληθινά ελεύθερος και να έχει τον έλεγχο, χρειάζεται να πάρει και πολλές ευθύνες. Σκεφτείτε όταν φύγατε από το σπίτι σας: Για πρώτη φορά ήσασταν το αφεντικό στη ζωή σας. Και σαν αποτέλεσμα της καινούργιας κατάστασης έπρεπε επίσης να είστε ο σεφ, ο λαντζέρης, κι αυτός που πληρώνει. Συνειδητοποιήστε ότι όταν δέχεστε την ανάληψη ευθυνών για σας και για τη ζωή σας, ενεργοποιείτε μια ροή περισσότερης ελευθερίας και επιλογών.

3) Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Ένα από τα μοιραία ελαττώματα των περισσότερων ανθρώπων είναι η προσπάθεια να κρύψουν τα λάθη τους. Σκέφτονται ότι επειδή «τα έχουν κάνει χάλια» αυτό θα τους προξενήσει προβλήματα. Τις περισσότερες φορές θα προσπαθήσουν να κρύψουν τα λάθη τους λέγοντας ψέματα, υπεκφεύγοντας ή κατηγορώντας άλλους. Αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να φαίνονται ανόητοι και αναξιόπιστοι. Από αυτήν τη στιγμή πάρτε απόφαση να αντιμετωπίσετε τα λάθη σας και να μάθετε από αυτά. Παραδεχόμενοι ένα λάθος αυτόματα γίνεστε πιο υπεύθυνοι.  Αν υπάρχει κάποιο πεδίο στη ζωή σας όπου θα μπορούσατε να πάρετε περισσότερες ευθύνες κάντε το («Για φέρε το να δούμε») και θα νιώσετε αμέσως πιο δυνατοί και κυρίαρχοι της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: