Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Tι είναι Αυτοεκτίμηση και πως να την αποκτήσετε!

selfesteem1

Ενδείξεις υγιούς αυτοεκτίμησης

Ποιες είναι οι ενδείξεις μιας υγιούς αυτοεκτίμησης; Να κάποιες από αυτές:

§ Να είσαι ευχαριστημένος για το ποιος είσαι

Άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους σαν μοναδικό και όμως όμορφο. Έχοντας υγιή αυτοεκτίμηση θα βλέπεις τον κόσμο με καλή ματιά. Ένας άνθρωπος μπορεί να μην είναι τόσο όμορφος ή τόσο ταλαντούχος όσο κάποιοι άλλοι άλλα μπορεί να είναι το ίδιο ευτυχισμένος όσο και αυτοί.

§ Να μη φοβάσαι τις προκλήσεις

Η υγιής αυτοεκτίμηση θα οδηγήσεις στην αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση είναι άνετοι στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα γιατί δεν φοβούνται να κάνουν λάθη και να γελοιοποιηθούν από καμία φορά.

Το να μη φοβάσαι να διαπράξεις σφάλματα είναι ένα σημάδι ότι αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

§ Να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά

Άλλη ένδειξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή των σφαλμάτων μας και η ικανότητα να μαθαίνουμε από αυτά. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα ρίχνει το φταίξιμο και θα κατηγορεί πάντα τον εαυτό του για τα λάθη που διαπράττει.

Το να μάθεις να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά είναι το πρώτο βήμα προς το να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

28_SELF%20ESTEEM

§ Να μη νιώθεις την ανάγκη να αποδείξεις τον εαυτό σου στους άλλους

Άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση δεν χρειάζεται να αποδεικνύουν τους εαυτούς τους σε άλλους. Άνθρωποι, όμως, με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να κάνουν πράγματα σε μια ακούραστη προσπάθεια να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Εξισώνουν την επιτυχία με την πίστη στην αξία τους και με την εύρεση της αληθινής ευτυχίας.

Το να έχεις υγιή αυτοεκτίμηση δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι είσαι ευτυχισμένος. Είναι πιθανό κάποιος άνθρωπος με υγιή αυτοεκτίμηση να είναι ανικανοποίητος με κάποιες περιστάσεις στη ζωή του και αυτό να τον κάνει δυστυχισμένο με την συνολική εικόνα της ζωής του.

Ωστόσο, το να έχεις μια υγιή αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχεις αληθινή ευτυχία.

Πώς λοιπόν κάποιος αναπτύσσει υγιή αυτοεκτίμηση; Παρακάτω απαριθμούνται κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να έχεις αυτοεκτίμηση.

§ Να βλέπεις την ομορφιά μέσα σου

Η αυτοεκτίμηση αρχίζει από την αποδοχή του εαυτού μας και κάτι τέτοιο χτίζεται βλέποντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος και να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου.

§ Μάθε να αφήνεις πράγματα πίσω σου

Προσπέρασε τα λάθη σου και προχώρα. Άφησε πίσω τα αρνητικά πράγματα και πάρε μαζί σου για το ταξίδι αυτά που έμαθες. Αν επιμένεις σε ένα σφάλμα πάρα πολύ, τελικά αυτό θα κάψει όποια αυτοεκτίμηση σου έχει μείνει.

§ Μάθε να σταματήσεις τις συγκρίσεις

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Είσαι αυτός που είσαι και άσε τους άλλους να είναι οι εαυτοί τους.

§ Εκπαίδευσε την εσωτερική φωνή σου

Η εσωτερική φωνή είναι η μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σου η οποία συνήθως σου ρίχνει την αυτοεκτίμηση με το να επιμένει σε λάθη και αδυναμίες. Μίλα στον εαυτό σου με ένα θετικό τόνο. Χρησιμοποίησε πάντα θετικά σχόλια και προσπάθησε να αφήσεις κατά μέρος την καταστρεπτική κριτική.

Το να βρεις την αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι ένα έργο που δε μπορεί να γίνει παρά μόνο από εσένα. Κανένα ποσό εξωτερικής παρέμβασης δεν μπορεί να επηρεάσει που δεν θέλει να έχει αυτοεκτίμηση. Το να έχεις αυτοεκτίμηση είναι μια συνειδητή απόφαση.

bg_doubt

Μπορώ να αλλάξω την αυτοεκτίμηση μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν υψηλή αυτοεκτίμηση από τα πράγματα με τα οποία ασχολούνται. Αυτό είναι φανερό κυρίως με τους ανθρώπους που εργάζονται. Η υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκύψει από μια δουλειά όπου οι ικανότητες και οι προκλήσεις εξισορροπούνται.

Η αυτοεκτίμηση απορρέει από κάθε δραστηριότητα ακόμα και το νοικοκυριό, τις χορωδίες, την φροντίδα των παιδιών ή την μελέτη.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να βελτιωθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

§ Γνώριζε τις δυνάμεις σου. Εκτίμησε τον εαυτό σου και γνώριζε σε τι είσαι πραγματικά καλός. Είναι σημαντικό για εσένα να αναπτύξεις τα ταλέντα με τα οποία γεννήθηκες προικισμένος. Είτε η δεξιότητα σου είναι να γράφεις καλά, να έχεις φωτογραφική μνήμη, ή ακόμα η ικανότητα να μιλάς Λατινικά ανάποδα, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να αφήσεις τα ταλέντα σου να ανθίσουν.

Πως ξέρεις ποιες είναι οι δυνάμεις σου; Σκέψου για πράγματα και καταστάσεις στις οποίες βρέθηκες και οι οποίες ήταν δύσκολες για άλλους άλλα εύκολες για εσένα. Ήσουν πάντα καλός στα Αγγλικά χωρίς να πολυδιαβάζεις; Αυτός θα μπορούσε ένας τομέας δύναμης.

§ Αναγνώρισε τους τομείς που χρίζουν βελτίωσης. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αγνοήσεις τις αδυναμίες σου και να τις κρατήσεις κρυφές.

Όσο περισσότερο ένα μυστικό παραμένει κρυφό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποκαλυφθεί. Αυτό ισχύει και για τις αδυναμίες. Όλοι έχουν κάποιον τομέα στον οποίο μπορούν να βελτιωθούν, οπότε μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Εκτίμησε την αδυναμία σου και προσπάθησε να βρεις τρόπους να την αντιμετωπίσεις ή αφιέρωσε χρόνο ώστε να την μετατρέψεις σε δύναμη που θα σε οδηγήσει σε καλύτερα μέρη.

imagesCAESI9EY

§ Μη το παίρνεις προσωπικά. Αποκολλήσου. Πάρε τις καταστάσεις όπως έρθουν. Ποτέ, χωρίς λόγο, μην αφήσεις τους άλλους να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα μόνο για να νιώσουν αυτοί καλύτερα. Απόφυγε τέτοιους ανθρώπους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι μεταδοτική.

§ Θέσε τους στόχους σου. Γνωρίζοντας τι θέλεις και πότε το θέλεις σε βοηθάει να προσπεράσεις τα ασήμαντα. Στόχευσε ψηλά και βρες τρόπους να πάρεις αυτό που θες.

Αν χρειάζεται να προσαρμοστείς, κάνε το. Το θέμα είναι να σιγουρέψεις ότι στο μέλλον θα φτάσεις εκεί που επέλεξες να είσαι και όχι εκεί που οι άλλοι σε θέλουν.

§ Γέλα! Ο κόσμος είναι παράξενος και αλλόκοτος. Μην παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά.

Το να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση είναι ένα προσωπικό είδος τέχνης. Κάποιες τεχνικές μπορεί να δουλέψουν για κάποιους και κάποιες όχι. Προσπάθησε να συνδυάσεις και να συνταιριάξεις, πειραματίσου όσο πιο πολύ μπορείς μέχρι να αποκτήσεις έναν καλό έλεγχο του εαυτού σου. Και θα δεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για εσένα.

selfesteem2

Πώς να δέχεσαι τις φιλοφρονήσεις

Οι φιλοφρονήσεις, τα κομπλιμέντα, ερμηνεύονται ως δηλώσεις επαίνου. Και όντως είναι. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν πιο πολύ όταν δέχονται ένα κομπλιμέντο είναι η αλήθεια πίσω από το σχόλιο. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι, ως κοινωνικά όντα, θέλουν να τους αναγνωρίζεται η συνεισφορά τους στην κοινωνία.

Οι φιλοφρονήσεις είναι ένας καλός τρόπος για τους ανθρώπους να πουν ο ένας στον άλλο πόσο σπουδαίοι είναι. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που οι φιλοφρονήσεις είναι τόσο εύκολο να μοιραστούν δεξιά κι αριστερά, πρέπει να είναι απολύτως αληθείς. Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ένα ψεύτικο κομπλιμέντο από ένα χιλιόμετρο μακριά. Μπορείς να το δεις στα μάτια, στη στάση, ακόμα και στο χαμόγελο αυτού που κάνει την φιλοφρόνηση.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να απορρίπτουν αυτόματα τα κομπλιμέντα με ένα αρνητικό και υποτιμητικό σχόλιο για τον εαυτό τους. Κάποιοι προτιμούν να υποτιμούν την αξία τους παρά να δεχτούν μία φιλοφρόνηση.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να απορρίπτουν τα κομπλιμέντα και να ενισχύουν μια ψευδή αίσθηση μετριοφροσύνης, ενώ οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοπεποίθηση τείνουν να δέχονται τα κομπλιμέντα με μία δόση υπερβολής.

Ορίστε πώς να δέχεσαι κομπλιμέντα χωρίς να φανείς ούτε φαντασμένος ούτε ακατάδεκτος:

§ Έχε αυτογνωσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για να απαλλαγείς από την ανασφάλεια που τα κομπλιμέντα δημιουργούν στον άνθρωπο, το «γνώθι σαυτόν» είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Με την αυτογνωσία γνωρίζεις για τον εαυτό σου περισσότερα από τον καθένα. Όταν λοιπόν σου δίνεται ένα κομπλιμέντο μπορείς αυτοστιγμεί να διακρίνεις αν είναι γνήσιο από το απλό γεγονός ότι γνωρίζεις που ακριβώς πατάς στην τάξη των πραγμάτων.

Τίποτα δεν είναι πιο ωραίο από το να σου αναγνωρίζεται μια δουλειά που έγινε καλά. Όταν ξέρεις ότι έδωσες όλα όσα μπορούσες στο εγχείρημα, τα ξενύχτια, τις υπερωρίες, την συγκέντρωση, πρέπει να το δεχτείς με καλή πίστη επειδή γνωρίζεις ότι αξίζεις την τιμή.

§ Μάθε να λες ¨Ευχαριστώ¨. Οι φιλοφρονήσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους. Οπότε, πάρε μια βαθιά ανάσα και εξασκήσου στο να λες ¨Ευχαριστώ¨ στα κομπλιμέντα.

Αναγνώρισε την φιλοφρόνηση δείχνοντας γνήσια και ειλικρινή εκτίμηση για το σχόλιο. Δεν είναι απαραίτητο να ανταποδόσεις το κομπλιμέντο. Δεν πρόκειται για μια αγορά όπου γίνονται συναλλαγές. Απλά μην το ξεχάσεις, όταν σου δοθεί η ευκαιρία, να κάνεις κι εσύ ένα.

§ Εμπιστέψου το ένστικτο σου. Πώς μπορείς να πεις ότι ο συνομιλητής σου είναι ειλικρινής; Μπορείς να δοκιμάσεις να εμπιστευτείς την πρώτη σου εντύπωση. Τα δύο πρώτα δευτερόλεπτα είναι αρκετά ώστε η διαίσθηση σου να δει αν οι άνθρωποι εννοούν αυτά που λένε ή όχι.

dftgr

2 σχόλια:

Elle είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!!! Μπράβο!!!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εδώ για να δώσω μαρτυρία για το πώς με βοήθησε να φτιάξω τη σχέση μου αυτός ο ισχυρός μάστορας που ονομάζεται Dr.DWAN. Ήμουν ραγισμένη όταν η αρραβωνιαστικιά μου μου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να με παντρευτεί επειδή είχε σχέση με την άλλη γυναίκα όπου εργάζεται. Έκλαιγα και έκλαιγα κάθε μέρα, μέχρι που έγινε τόσο άσχημα που έφτασα στο Διαδίκτυο για βοήθεια, τότε ήταν που διάβασα μια κριτική για το σπουδαίο έργο του Dr.DAWN και μετά επικοινώνησα μαζί του για βοήθεια για να φέρω πίσω τον εραστή μου. με βοήθησε να κάνω ένα ισχυρό ξόρκι αγάπης συμφιλίωσης και προς μεγάλη μου έκπληξη μετά από 48 ώρες που έκανα το ξόρκι της αγάπης, η αρραβωνιαστικιά μου επέστρεψε στα γόνατα παρακαλώντας με να τον συγχωρήσω. Είμαστε τώρα ευτυχισμένοι παντρεμένοι και όλες οι ευχαριστίες πηγαίνουν στον Dr.DAWN Wonders για να με βοηθήσετε να σώσω τη σχέση μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Dr.DAWN μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του: ( dawnacuna314@gmail.com )
WhatsApp:+2349046229159/
+3550685677099