Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η ισορροπία στη σχέση

 

Υπάρχει μια κατάσταση την οποία έχω συναντήσει παρακολουθώντας περιπτώσεις σχέσεων, σοβαρών και μη, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη που συμβαίνει σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ. Να τι είδα... couple-train-old-timey-photo-railroad-balance-walking

Ουσιαστικά σε κάθε σχέση υπάρχει ένας κύκλος και μία ισορροπία όπου ο ένας είναι πιο αφοσιωμένος ή “αγαπάει πιο πολύ” από τον άλλο. Και παρόλο που αυτή η δυναμική μπορεί να υποχωρεί και να επανέρχεται σαν την παλίρροια, και οι ρόλοι να αλλάζουν, κάθε σχέση έχει γενικά μια προβλέψιμη δομή. Ο πυρήνας αυτής της ιδέας είναι ότι η αγάπη και ο πόθος έχουν μια πολύ ευδιάκριτη “ισορροπία” που μπορεί να διαταραχθεί από κοινές συμπεριφορές του άντρα ή της γυναίκας. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να απλοποιηθούν σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες ή ρόλους.

Μιλήσαμε για τον ρόλο αυτού που “προσπαθεί να πείσει”, οπότε τώρα ας περιγράψω στα γρήγορα το ρόλο αυτού “που αντιστέκεται”. Αυτός ο ρόλος δημιουργείται εξαιτίας της προσπάθειας του ενός να πείσει. Με άλλα λόγια, αυτός που αντιστέκεται έχει ΑΜΥΝΤΙΚΗ συμπεριφορά και ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ εξαιτίας της προσπάθειας να τον πείσουν. Η αντίσταση είναι η απάντηση στην πίεση και στην επιβολή που εμπεριέχονται στη συμπεριφορά του ατόμου που θέλει να πείσει.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός που προσπαθεί να πείσει που διαταράσσει την ισορροπία μιας σχέσης. Αν ένας άντρας ή μία γυναίκα αρχίσει να έχει συμπεριφορά αντίστασης, τότε συχνά τραβάει τον άλλο στο να αναλάβει το ρόλο αυτού που προσπαθεί να πείσει, σαν αντιστάθμισμα για την απόσταση και την απόσυρση που έχει δημιουργηθεί.

healthy-relationship

Να λοιπόν ένα σημαντικό στοιχείο. Χρειάζεται ή ένας να αναλάβει το ρόλο αυτού που προσπαθεί να πείσει, ή ένας τον ρόλο αυτού που αντιστέκεται για να μετατοπιστεί η Ισορροπία της Σχέσης. Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα πιο καθαρό και σαφές μοντέλο της Ισορροπίας της Σχέσης, θα λέω αυτόν που πρώτος αναλαμβάνει έναν από αυτούς τους ρόλους, ο “Υποκινητής”, και τον άλλο που αντιδρά, ο “Αντισταθμιστής”.

Βάλε όλα αυτά μαζί και έχεις 4 διαφορετικούς συνδυασμούς στην Ισορροπία της Σχέσης.

1. Υποκινητής της αντίστασης

2. Αντισταθμιστής της αντίστασης

3. Υποκινητής της πίεσης

4. Αντισταθμιστής της πίεσης

Ωραία... τώρα θέλω να κάνεις κάτι διασκεδαστικό, σαν μια εμπειρία εκμάθησης. Η γνώση που οι γυναίκες κερδίζουν από αυτή την εμπειρία είναι πολύ σημαντική, οπότε αφιέρωσε 5 – 10 λεπτά και συγκεντρώσου στα παρακάτω.

Πάμε λοιπόν...   The Way Sign

Αφιέρωσε λίγα λεπτά και σκέψου για τους παραπάνω τέσσερις ρόλους και το τι αφορούν γενικά.

Μόλις έχει μια γενική ιδέα, πάρε μια βαθιά ανάσα, επιβράδυνε τις σκέψεις σου, και φαντάσου τον εαυτό σου να μιλάει σε έναν άντρα, με τον οποίο έχετε σχέση, σχετικά με το μέλλον σας. Θα μπορούσε να είναι ο άντρας με τον οποίο τώρα έχεις σχέση ή κάποιος που σε ενδιαφέρει και σου αρέσει.

Τώρα διάλεξε έναν από τους παραπάνω τέσσερις ρόλους και βάλε τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση.

Τώρα φαντάσου τον τρόπο με τον οποίο αυτό το άτομο (εσύ δηλαδή στο ρόλο) επικοινωνεί με τον άντρα, πώς συμπεριφέρεται και πώς είναι η γλώσσα τους σώματος της. Και τώρα που έχεις την εικόνα της στο μυαλό σου σκέψου καλά κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις...

· Άρχισε κάποια συζήτηση σχετικά με τη σχέση και το μέλλον;

· Πώς είναι η συμπεριφορά της; Είναι άτομο με αυτοπεποίθηση;

· Όταν μιλάει με τον άντρα με τον οποίο έχει σχέση είναι απαισιόδοξη ή αισιόδοξη;

Ωραία, και τώρα που ολοκλήρωσες τη διαδικασία για τον έναν από τους τέσσερις ρόλους, πάνε πάλι πίσω και κάνε το ίδιο και για τους άλλους τρεις.

Θα αρχίσεις να βλέπεις την φυσική ισορροπία ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα να αλλάζει ανάλογα με την περίπτωση καθώς και το πόσο διαφορετικά συναισθήματα και εντυπώσεις δημιουργούνται κάθε φορά.

Τα παραπάνω είναι η δυναμική διαδικασία της Αιτίας και του Αποτελέσματος σε πράξη.

Σε ρωτάω λοιπόν... ποιος ρόλος σου έδωσε την πιο ικανοποιητική και ολοκληρωμένη εμπειρία; Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος και ενοχλητικός;

Ενδιαφέρον...   images (1)

Ο πιο ενδιαφέρον και ενορατικός ρόλος που εγώ βλέπω στην Ισορροπία της Σχέσης είναι αυτός όπου η διαδικασία της ανισορροπίας έχει την γυναίκα ως “Υποκινητή της πίεσης”. Η επόμενη ιστορία δείχνει πώς παίρνουν συνήθως αυτό το ρόλο οι γυναίκες.

Ένας άντρας και μία γυναίκα τα έχουν. Η γυναίκα είναι ώριμη και συναισθηματικά πιο διαθέσιμη από τον άντρα, όποτε φτάνει στο σημείο όπου θέλει κάτι παραπάνω. Αυτός όμως δε συμφωνεί ή δεν θέλει ακόμα το ίδιο. Η γυναικά λοιπόν “προσπαθεί να τον πείσει”.

Ο άντρας παίρνει τον ρόλο της “αντίστασης” και κατέχει επίσης, από ψυχολογική άποψη, τη θέση αυτού που έχει τον έλεγχο γιατί του έχει δοθεί η δύναμη να πει “ναι” ή “όχι” στην προσπάθεια της γυναίκας να τον πείσει. Το αποτέλεσμα είναι η γυναίκα να δυσανασχετεί και να αναστατώνεται και τελικά να φανερώνει έντονα συναισθήματα τα οποία φαίνονται αρνητικά για τον άντρα και τον πιέζουν.

Ο άντρας λοιπόν κλείνεται στον εαυτό του και απομακρύνεται. Όσο αντιστέκεται νιώθει όλο και περισσότερη πίεση καθώς και ενοχές. Η αντίσταση του άντρα δυσαρεστεί τη γυναίκα και αυτή με τη σειρά της προσπαθεί όλο και περισσότερο να πείσει τον άντρα για να γίνει το δικό της. Και ο φαύλος κύκλος των συναισθημάτων συνεχίζεται όλο και πιο έντονα.

Ωραία, τέλος της ιστορίας...

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο;  couple-cute-happiness-intimacy-favim-com-664063

Όσο πιο πολύ προσπαθείς να τον κάνεις να σε ακούσει τόσο πιο πολύ αυτός απομακρύνεται και κόβει την επικοινωνία. Οπότε, φυσικά, εσύ δυσανασχετείς και πληγώνεσαι, κάτι το οποίο με τη σειρά του κάνει αυτόν να σε αποφεύγει και να χάνει το ενδιαφέρον του.

Το θέμα είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν κάνει έναν άντρα να απομακρυνθεί περισσότερο, από μια γυναίκα που παρακαλεί και πιέζει για μια μακροχρόνια απόφαση μέσω επίδειξης πληγωμένων συναισθημάτων. Το χειρότερο με το να είσαι αυτή που προσπαθείς να πείσεις είναι ότι τελικά μπορεί να σκοτώσει την έλξη και το ενδιαφέρον που ένας άντρας νιώθει για εσένα.

Δεν φαίνεται λογικό άλλα τελικά έτσι είναι τα πράγματα.

 

Είναι πάντα ενδιαφέρον να αντιστρέφεις τα πράγματα και να φαντάζεσαι έναν άντρα στο ρόλο του Υποκινητή της Πίεσης. Πιθανόν να το έχεις βιώσει γιατί είναι αρκετά συχνή συμπεριφορά – εντοπίζεται σε συμπεριφορές όπως άστοχα δώρα, πολλά τηλεφωνήματα και γενικά μεγάλη προσπάθεια να γίνει αρεστός.

Είχες ποτέ αυτή την εμπειρία με κάποιον άντρα που προσπαθεί να σε πείσει να βγείτε ή να τα φτιάξετε ενώ εσύ δεν ενδιαφερόσουν; Τότε, όταν δεν εκδήλωνες ενδιαφέρον αυτός προσπαθούσε όλο και περισσότερο.unequal-balance

Πάω στοίχημα ότι δεν σε έριξε με το φλερτ και τα παρακάλια του, σωστά; Αντιθέτως, από το να σε ελκύει, μάλλον σε απωθούσε οτιδήποτε κι αν έκανε.

Χμμ.... ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: