Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αναβλητικός? Όχι πια

Συνέχεια… μέρος 2ο

4. ΤΥΠΟΙ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΩΝ

Η αναβλητικότητα δεν είναι κάτι που το κάνουμε για να το κάνουμε. Συνήθως χρησιμοποιούμε μία φόρμα ή διαφορετικές φόρμες ή συμπεριφορές για να σταματήσουμε να κάνουμε ότι ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε. Το κλειδί για να σταματήσουμε την αναβλητικότητα είναι να αναγνωρίσουμε την αγαπημένη μας συμπεριφορά. Τότε μπορούμε να την εντοπίσουμε και τελικά να την σταματήσουμε και να την ξεπεράσουμε.

Οι τέλεια προετοιμασμένοι 

Αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν ότι απλά δεν μπορούν να εργασθούν επάνω σε κάτι αν δεν κάνουν περισσότερη έρευνα, preparationπάρουν περισσότερες πληροφορίες, διαβάσουν περισσότερα βιβλία, παρακολουθήσουν περισσότερα σεμινάρια κλπ. Γίνονται τόσο καλοί σε αυτό , ώστε μπορούν να αφιερώσουν χρόνια σε προετοιμασία ώστε να ξεκινήσουν μία εργασία, ένα σχέδιο. Είναι πάντα σοβαροί σχετικά με το πώς θα ξεκινήσουν, αλλά δεν είναι ποτέ τέλεια προετοιμασμένοι.

Οι κοινωνικοί

Για αυτούς τους ανθρώπους, και μόνο η σκέψη να τελειώσουν έναnetworking-750x380 καθήκον, τους θυμίζει ότι πρέπει να τηλεφωνήσουν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ή να λύσουν ένα οικογενειακό θέμα με την σύζυγό τους, ή να στείλουν ένα e-mail σε φίλους. Στην δουλειά , οι κοινωνικοί είναι αυτοί που στέλνουν ομαδικά e-mails, περιδιαβαίνουν από γραφείο σε γραφείο, ρωτάνε τους συναδέλφους πως τα πάνε, αν θέλουν κάτι, στέλνουν συνέχεια μηνύματα από το κινητό τους αντί να κάνουν τελικά κάποια δουλειά.

Οι νοικοκύρηδες clean

Οι νοικοκύρηδες είναι αυτοί που πιστεύουν πως η ποιοτική δουλειά δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες χάους. Νοικοκυρεύουν και τακτοποιούν και οργανώνουν και ξεσκονίζουν και πετάνε και ξεσκαρτάρουν τα χαρτιά τους και τα αρχειοθετούν και τέλος, είναι πολύ αργά για να κάνουν την δουλειά τους. Αύριο πάλι

Οι ταξιδευτές

Αυτοί οι τύποι θα πάνε σε οποιαδήποτε απόσταση μόνο και μόνο για να αποφύγουν το καθήκον που τους ανατέθηκε. Συχνά πάνε έναν περίπατο, ή θα οδηγήσουν ώρες ψάχνοντας κάτι που θα βοηθούσε υποτίθεται την κατάσταση, ώστε να έχουν ένα λόγο να μην κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν. Πολλές φορές νοιώθουν ότι πρέπει να αλλάξουν ακόμη και κατοικία, να μετακομίσουν σε άλλο μέρος για να αποδώσουν καλύτερα στην δουλειά τους. Δημιουργούν συνέχεια προκλήσεις , που τις βρίσκουν όμως συνέχεια μπροστά τους.

Οι περιπλανώμενοι

Αυτό σημαίνει να ζεις ασυναίσθητα, χωρίς επίγνωση. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν την ζωή τους κυριολεκτικά σε μία παραζάλη. Δεν είναι σίγουροι που η ημέρα τους τους οδηγεί και συχνά χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Μαθαίνουμε να μην εξαρτόμαστε από αυτούς σε θέματα συνέπειας –να είναι συνεπείς στα ραντεβού τους- και συχνά απλά δεν τους αναθέτουμε τίποτα.

dalitime

Αυτός ο τύπος μερικές φορές είναι τόσο φυσικός σε αυτή την συμπεριφορά, τους αποκαλούμε ούφο, η βολεύονται σε αυτή την συμπεριφορά για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Όπως και να έχει το πράγμα, αυτή η συνήθεια ξεπερνιέται με πραγματική επιθυμία και αυτοπειθαρχία.

Οι ευτυχείς αρωγοί-βοηθοί

Αυτός ο τύπος είναι ο πιο δυσδιάκριτος τύπος αναβλητικού. Αφήνει κατά μέρος την δουλειά του, αλλά όμως δεν το θέλει, για να βοηθήσει άλλους να λύσουν τα προβλήματά τους. Αυτός ο τύπος είναι εύκολο να τον υπερασπιστείς γιατί κάνει κάτι που αξίζει τον κόπο, και για αυτό δεν είναι εύκολο να τον εγκαταλείψεις.

Οι ευτυχείς αρωγοί το βρίσκουν πολύ δύσκολο να πουν όχι στους άλλους μια και είναι τόσο συνηθισμένοι να βοηθούν και να είναι επινοητικοί.

Οι επαναστάτες

Συχνά οι άνθρωποι που νοιώθουν αδύναμοι η ανεπαρκείς χρησιμοποιούν την αναβλητικότητα σαν εργαλείο σιωπηλής αντίστασης, προς τους άλλους. Πάντα λένε ότι θα κάνουν κάτι, αλλά συχνά το ξεχνάνε, η συνειδητά το αποφεύγουν , με αποτέλεσμα να ενοχλούν τους άλλους. Ο επαναστάτης μπορεί και να μην συνειδητοποιεί ότι το κάνει αυτό, αλλά δεν παύει να είναι μία ισχυρή μορφή αναβλητικότητας.

Dont-Forget

Άσκηση: προσπαθήστε να βρείτε δύο τύπους συμπεριφορών που ίσως χρησιμοποιείτε και ταιριάζουν στους πιο πάνω τύπους. Σκεφτείτε για τους τρόπους που ίσως σας κρατάνε πίσω και πώς θα μπορούσατε να τους μειώσετε .  Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την μέθοδο, προσπαθήστε να βρείτε την πλησιέστερη που θα σας ταίριαζε. Σκεφτείτε επίσης μερικά παραδείγματα που είχατε στην ζωή σας τέτοιες εμπειρίες με άτομα που ταιριάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

5. ΦΟΒΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι φόβοι είναι ο νούμερο ένας λόγος που αναβάλουμε και αποφεύγουμε τις πράξεις. Υπάρχουν δέκα κυρίως λόγοι πίσω από την αναβλητικότητα. Δεν ταιριάζουν ειδικά με κανένα τύπο συμπεριφοράς, αλλά συχνά είναι το κλειδί για τον λόγο που αναβάλλουμε.

Ο 1ος είναι ο φόβος μήπως κάνουμε την λάθος επιλογή. good-choice-bad-choice-signΣυχνά αποφεύγουμε μία απόφαση ή μία πράξη γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε πολλαπλές ευκαιρίες, αλλά συχνά συμβαίνει από έλλειψη αυτοαποδοχής. Είμαστε νευρικοί στο να κάνουμε επιλογές στην ζωή μας γιατί δεν αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές μας.

Ο 2ος είναι ο φόβος της ατέλειας. Όλοι έχουμε στην ζωή μας σημεία που τα θέλουμε όλα τέλεια. Ακόμη και είναι ‘το τέλειο χάος’ εντούτοις έχουμε όλοι αυτό το χαρακτηριστικό. Μερικοί από εμάς εξαρτόμαστε πιο πολύ από την τελειότητα από ότι άλλοι, και παγιδευόμαστε από το ιδανικό μας. Στην πραγματικότητα σπάνια υπάρχει η τέλεια στιγμή ή ο τέλειος τρόπος για να κάνουμε κάτι, και το καλύτερο είναι να δεχόμαστε και κάποιες ατέλειες.

timthumb

Ο 3ος είναι ο φόβος του άγνωστου. Αυτός ο φόβος παίζει με την τάση μας να είμαστε αρνητικοί. Ανησυχούμε ότι κάτι θα πάει στραβά και φανταζόμαστε ένα τρομερό αποτέλεσμα. Όταν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, κολλάμε στον φόβο για το χειρότερο. Το να σκεφτόμαστε για ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι απλά το ίδιο όπως σκεφτόμαστε για ένα θετικό, αν και η συναισθηματική πίεση είναι πολύ χειρότερη.

Ο 4ος είναι ο φόβος του να κάνω λάθη. Αυτός επίσης καλείται και ο φόβος της αποτυχίας. Όλοι μας έχουμε την άσχημη εμπειρία να γελοιοποιηθούμε έστω και μία στιγμή στην ζωή μας. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, γιαυτό και τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Αν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, τότε θα αποφεύγουμε πράξεις που πιθανόν θα τα προκαλέσουν. Συχνά αυτή η προδιάθεση να αποφεύγουμε, να αναβάλουμε και να σκεφτόμαστε αρνητικά για το αποτέλεσμα ουσιαστικά προκαλεί την απαίσια, ενοχλητική εμπειρία που φοβόμασταν.

Ο 5ος είναι ο φόβος της επιτυχίας. Πολύς κόσμος υποφέρει από αυτόν τον φόβο βαθιά μέσα του και δεν το αντιλαμβάνεται imagesCA2RD9U7έως ότου αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Όταν φοβόμαστε την επιτυχία, ουσιαστικά φοβόμαστε την προσοχή και τον σεβασμό που φέρνει μαζί της η επιτυχία. Συχνά αυτός είναι ένας κοινός φόβος σε αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, τους αθλητές και με κοινωνικές καταστάσεις. Συχνά σαμποτάρουμε την δική μας επιτυχία απλά και μόνο για να μην ξεχωρίσουμε από τους άλλους. Όσο και παράξενος να ακούγεται αυτός ο φόβος, είναι μια πραγματική πηγή δυστυχίας και απογοήτευσης για πολλούς ανθρώπους.

Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: