Από το μίνι-βιβλίο ‘ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ’
ΣΧΕΣΕΙΣ (Παίξτε το παιχνίδι)
Είναι γεγονός ότι το 85% της ευτυχίας στη ζωή εξαρτάται από την ικανότητά σας να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους. Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι: τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή είναι δύο και αντιμιλούν».
Είτε μας αρέσει είτε όχι οι άνθρωποι κάνουν τον κόσμο να γυρίζει. Και η ικανότητά σας να σχετίζεστε, να επικοινωνείτε και να συνδιαλέγεστε θα σας ενδυναμώσει καθώς φτιάχνετε την τροχιά σας μέσα στον κόσμο.
Οι σχέσεις είναι περίπλοκες, προκαλούν αναστάτωση και είναι συχνά επικριτικές με την επιτυχία μας. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε όσα όσο πιο πολλά μπορείτε από μια σχέση είναι να τη δείτε σαν παιχνίδι. Κάνοντάς το αυτό μπορείτε να γίνετε ένας επιτήδειος παίκτης, από το να συμπεριφέρεστε αδέξια μη ξέροντας πώς αν σχετιστείτε με τους άλλους.
Υπάρχουν αρκετά δυναμικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε και το καθένα από αυτά θα βελτιώσει κατά πολύ την ικανότητά σας να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους.
Παιχνίδι Νο 1: Το πιο σπουδαίο πρόσωπο.
Κάθε άνθρωπος βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Ο κόσμος υπάρχει για αυτούς και για τις εμπειρίες τους. Ο μέσος άνθρωπος (συμπεριλαμβάνοντας εσάς και εμένα) ξοδεύει περίπου το 95% του χρόνου του σκεπτόμενος για τον εαυτό του.
Γι’ αυτόν το λόγο, παίζοντας αυτό το παιχνίδι κάνετε μια πολύ ελκυστική προσέγγιση.
Αντί να είστε σαν όλους τους άλλους και να σκέφτεστε πιο σπουδαίο τον εαυτό σας, σκεφτείτε τους άλλους σαν πιο σπουδαίους.
Φερθείτε τους με σεβασμό, θαυμασμό, και αβροφροσύνη. Διαθέστε χρόνο να ακούσετε τις ιδέες τους, τα αισθήματα τους, ακόμη και τις συμβουλές τους.
Κάνοντας το αυτό θα ευθυγραμμιστείτε με το βαθύτερό τους πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίοι. Επίσης θα κάνετε τρανταχτή εντύπωση στον άλλον.
Πολύ σύντομα το άτομο αυτό θα είναι τόσο εντυπωσιασμένο που θα αρχίσει να σας συμπαθεί. Και μόλις κάποιος σας συμπαθήσει όλα θα γίνουν πιο εύκολα και για τους δυο.
Παιχνίδι Νο2: Βγάλτε το σκασμό.
Σ’ αυτό το παιχνίδι μαθαίνετε την τέχνη του να μιλάτε όσο γίνεται λιγότερο σε μια συζήτηση με κάποιον άλλον.
Όσο περισσότερο μείνετε σιωπηλοί, τόσο περισσότερο ο άλλος μπορεί να μιλήσει. Δείτε πόσα πολλά μπορείτε να μην πείτε. Χρησιμοποιείστε μορφασμούς, χειρονομίες και λακωνικές απαντήσεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας όσο γίνεται περισσότερο έξω από τη συζήτηση.
Όταν ο άλλος τελειώσει αυτό που λέει, κάντε του μια καινούργια ερώτηση για να αρχίσει να μιλάει ξανά.
Κάνοντας το αυτό σας βοηθάει να οικοδομήσετε την πειθαρχία της ακρόασης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αφάνταστα κακοί ακροατές. Οι περισσότεροι από μας –η αλήθεια να λέγεται- απλώς περιμένουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε.
Παίζοντας αυτό το παιχνίδι θα βρείτε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανυπομονούν να σας μιλήσουν. θα αισθάνονται ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για ότι έχουν να πουν και θα σας συμπαθούν γι’ αυτό.
Παιχνίδι Νο3: Απροσδόκητη ευγενική συμπεριφορά.
Το παιχνίδι είναι ένας δυναμικός τρόπος να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας και τη φήμη σας στους άλλους.
Η ιδέα είναι να δίνεις στους άλλους μικρές δόσεις καλοσύνης –ένα χαμόγελο, ένα κομπλιμέντο, βοήθεια, ή ένα δώρο -όταν δεν το περιμένουν.
Κάνοντας το αυτό αυτόματα δημιουργείτε ένα δεσμό με το άλλο πρόσωπο, και θα είναι περισσότερο πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.
Παίξτε αυτό το παιχνίδι όποτε δείτε την ευκαιρία. Όσο περισσότερο το κάνετε τόσο περισσότερο θα βλέπετε το δίκτυο των φίλων και της επιτυχίας να μεγαλώνει.
Παιχνίδι Νο4: Σταματήστε τον ανταγωνισμό.
Συχνά στη ζωή αισθανόμαστε σαν να ανταγωνιζόμαστε για όλα.
Ένας αγώνας δρόμου μέσα στην κίνηση για να πάμε στη δουλειά, προσπαθούμε να νικήσουμε τους συνεργάτες μας για προαγωγή και να σπρώχνουμε την εταιρία μπροστά από τους ανταγωνιστές μας.
Καμιά φορά αυτό το ανταγωνιστικό πνεύμα μπορεί να εισχωρήσει μέσα στις συζητήσεις και τις σχέσεις μας με τους άλλους, συχνά χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να υποδείξετε σε κάποιον το λάθος του; Θέλετε πάντα να ξεπεράσετε τις ιστορίες του άλλου με τα δικά σας καταπληκτικά ανέκδοτα;
Από τώρα και στο εξής όποτε αισθάνεστε ότι ανταγωνιστικοί στις συζητήσεις σας, σταματήστε το. Αντίθετα αφήστε τον άλλον να εκφράσει τις απόψεις και τις ιστορίες του και ακούστε τον αβρότητα.
Έτσι κατασιγάζετε την τάση του άλλου να σας νικήσει στο παιχνίδι της συζήτησης. Και μπορεί στο τέλος να κάνετε και ένα φίλο…
Παιχνίδι Νο 5: Μην το παίρνετε προσωπικά.
Πόσο συχνά δεν προσβάλλεστε από τις λέξεις, τις πράξεις και την επιπολαιότητα των άλλων;
Λοιπόν, να μια απλή λύση για όλα τα άσχημα συναισθήματα. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά οι άνθρωποι κάνουν πράγματα για τους δικούς τους λόγους και όχι για τους δικούς σας.
Κάθε φορά που κάποιος κάνει κάτι που μοιάζει να είναι μια επίθεση εναντίων σας, είναι πολύ πιθανόν να μην προτίθεται να σας επιτεθεί. Ίσως και να μην σκέφτεται καν εσάς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τόσο αναλώνονται με τη ζωή τους και τα προβλήματά τους που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι μπορεί να σας θλίβουν ή να σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
Για τον λόγο αυτό λογικό είναι να μην επεξεργάζεστε όλα όσα σας λένε οι άλλοι. Οι μόνοι που υποφέρετε από αυτό είστε εσείς. Αποφασίστε από αυτή τη στιγμή και πέρα να τα μην τα παίρνετε όλα προσωπικά –ανεξάρτητα από την κατάσταση και τις περιστάσεις.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Θα σας θέσω μια ερώτηση; Γιατί ζούμε; Θα μπορούσατε προφανώς να το συζητάτε αυτό για ώρες, αλλά για χάρη αυτού του μικρού βιβλίου θα προτείνω μια απλή, δυνατή απάντηση:
Ζούμε για να αισθανόμαστε ωραία!
Σας φαίνεται αυτό πολύ ρηχό; Αν ναι, σκεφτείτε γιατί κάνετε όλα όσα κάνετε; Γιατί έχετε οικογένεια; Γιατί πάτε στη δουλειά ή φτιάχνετε τη δική σας; Γιατί ασκήστε ή τρώτε υγιεινά; Προφανώς, εν κατακλείδι, κάνουμε ό,τι κάνουμε για να αισθανόμαστε καλά.
Οι επαγγελματίες πωλητές λένε:
«Οι άνθρωποι παίρνουν συναισθηματικές αποφάσεις, αλλά τις δικαιολογούν λογικά»
Αυτό που εννοούν είναι ότι αγοράζουμε κάτι για να αισθανθούμε ωραία αλλά λέμε ότι το πήραμε για την καλή του ποιότητα, την τιμή, την αξία του κλπ
Είναι ακριβώς το ίδιο και στην καθημερινότητά μας: Θα κάνετε τις επιλογές σας βασιζόμενοι σε ότι σας κάνει να αισθάνεστε καλά, ακόμη κι αν θα πρέπει να τις εξηγήσετε με τη λογική.
Κάντε μια αναδρομή στη ζωή σας και εξετάστε τον εαυτό σας –μπορείτε να σκεφτείτε κάτι που κάνετε που δεν οδηγεί τελικά στο αισθάνεστε καλά; Ακόμη και το να πηγαίνεις στη δουλειά και να πληρώνεις φόρους σε κάνει να αισθάνεσαι καλά γιατί έτσι μπορείς να ζεις σε μια ωραία χώρα και να έχεις ποιότητα ζωής.
‘Έτσι τώρα που ξέρετε -τι σημαίνει αυτό για σας;
Σημαίνει ότι αν κάτι δεν σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα, καλύτερα να το σταματήσετε.
Μιλάω για πράγματα όπως άγχος, κούραση, στεναχώρια, αναβολή, θυμός, κουτσομπολιό κλπ….
Όλα αυτά μπορεί να σας δίνουν ένα μικρό αίσθημα ανακούφισης για λίγο, αλλά τελικά μας κάνουν να αισθανόμαστε μίζερα. Έτσι η λύση είναι να σταματήσουμε να τα κάνουμε.
Μην κλέβετε από τον εαυτό σας τη ευκαιρία να νιώσετε ωραία!
Φυσικά, η ζωή είναι επίσης προσφορά, μάθηση, καλλιέργεια, έρωτας, επιείκεια, ευγνωμοσύνη, πνευματικότητα και ένα σωρό άλλα. Αλλά όλα αυτά τελικά μας ακριβώς στο να νιώθουμε ωραία.
Αν καλοεξετάσεις τη ζωή σου και το τι κάνεις, αυτή η πολύ απλή ιδέα έχει τη δύναμη να σε βοηθήσει να αντιληφθείς τι θα πρέπει να κάνεις.
BRING IT ON
ΕΜΠΡΟΣ ΦΕΡ’ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ!
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου;
Να στεναχωριέσαι; Να ανησυχείς για αυτά; Να παραπονιέσαι και να τα καταριέσαι ελπίζοντας να εξαφανιστούν;
Αν θέλεις να είσαι ανήσυχος και στρεσαρισμένος για την υπόλοιπη ζωή σου τότε, ναι.
Ή να δεχτείς ότι έτσι είναι η ζωή, «δύσκολη», και να περιφέρεσαι εξουθενωμένος όλη τη μέρα, κουβαλώντας το φορτίο και να αισθάνεσαι μίζερα; Αν θέλεις να είσαι δύσθυμος και πεσμένος όλη την ώρα τότε, ναι.
Αν κανένας από αυτούς τρόπους δεν σου πάει, να μια άλλη ιδέα για σένα:
Όποτε αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, δες το σαν πρόκληση.
Υιοθέτησε την «Για φέρ’ το να δούμε» συμπεριφορά.
Η « φέρ’ το να δούμε» συμπεριφορά λέει:
- Η ζωή δεν είναι για τους λαπάδες.
- Η ζωή είναι για να κερδίζεις γαλόνια
- Κάθε πρόκληση ή πρόβλημα είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη.
- Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό
Κάθε φορά η ζωή θα φέρνει και από μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει να την αντιμετωπίζεις στα ίσια και να λες στον εαυτό σου. «Για φέρ’ το να δούμε»
Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργος αυτός ο τρόπος για ν’ αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματά του αλλά εγγυάται να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Λέγοντας αυτά τα λόγια ξανά και ξανά θα πυροδοτήσετε τις θετικές, αποφασιστικές και εποικοδομητικές σκέψεις που απαιτούνται για να λυθούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις.
Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποια αντίδραση θα έχετε σ’ αυτά που σας συμβαίνουν. Εσείς διαλέγετε αν θα δείτε κάτι σαν ευκαιρία να αναδείξετε τα αληθινά σας χρώματα ή σαν σημάδι πως θα έπρεπε απλά να παραιτηθείτε.
Κάθε φορά που αισθάνεστε να πνίγεστε είναι εύκολο να παραιτηθείτε και να οπισθοχωρήσετε. Αλλά η «φερ’ το να δούμε» στάση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερη για την κατάσταση.
Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε αξιολύπητοι.
Ισιώστε την πλάτη, χαμογελάστε στον εαυτό σας και πείτε: «ΓΙΑ ΦΕΡ’ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ»
1 σχόλιο:
kalhspera katerina polu wraia anaryhsh...kai ta tips pou dineis gia na allaksoume pragmata, pou 8a kanoun th zwh mas pio eukolh me tous allous ...
Δημοσίευση σχολίου