Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

"ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ"


 Zig Ziglar once said, "People often say motivation doesn’t last. Neither does bathing—that’s why we recommend it daily.” -

καλημέρα φίλοι μου
Σήμερα το πρωί ξύπνησα με την επιθυμία να επικοινωνήσω μαζί σας άμεσα, χωρίς να σχεδιάσω την γραφή μου, “το κομμάτι” που συνήθως ανεβάζω και έχω προετοιμάσει για μέρες.
Είναι μέρες σαν και αυτήν την σημερινή, που βαριέμαι, βαριέμαι τρελά να κάνω οτιδήποτε, δεν θέλω ούτε το κομπιούτερ να ανοίξω, θέλω μόνο να κάτσω στον καναπέ μου και να τον αφήσω να με ρουφήξει μέσα του, να χαθώ, να χαθώ στις ιστορίες τους μυαλού μου, της ψυχής μου και να ξεχάσω…
Να ξεχάσω τι? ΄
Και τότε θυμάμαι….θυμάμαι ότι είμαι μητέρα ενός αξιολάτρευτου αγοριού, που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και προσοχή, θυμάμαι ότι είμαι συνεργάτης μιας εταιρίας που περιμένει από εμένα την έμπνευση για να δημιουργήσει, θυμάμαι ότι είμαι η «κινητήριος δύναμη» των ατόμων που είμαι η Προπονήτρια της ζωής τους ,  θυμάμαι ότι είμαι φίλη καλών γυναικών …και αντρών….και πρέπει να μιλήσω μαζί τους, έτσι για την απόδειξη της ύπαρξης, θυμάμαι ότι είμαι εγώ που πάντα λέω στους γύρω μου
“ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ”
και αμέσως ξεκινάω να κάνω αυτό που με κουράζει περισσότερο, να το ξεφορτωθώ, να φύγει από μπροστά μου, ώστε να έχω περισσότερο χρόνο για αυτά που μου αρέσουν.
Μετά από αυτό όμως συμβαίνει ένα μαγικό πράγμα. Η Ενέργειά μου (μαζί με την αυτοεκτίμηση) χτυπάει ταβάνι, κόκκινο, είμαι άπιαστη, ασυγκράτητη, και αναρωτιέμαι ..εγώ ήμουν αυτή που βαριόταν? και γρινιάζω και λίγο έτσι για να μην είμαι και τέλεια …εγώ πότε θα κάτσω επιτέλους?
Λέω ψέματα, ουδείς τέλειος, το ομολογώ, λέω ψέματα, μου αρέσει να λέω ψέματα, δεν μου αρέσει να κάθομαι, δεν χαίρομαι όταν κάθομαι, δεν είμαι ευτυχισμένη ούτε λίγο όταν κάθομαι. 
Η αλήθεια είναι ότι όταν παράγω έργο, είμαι σούπερ ενθουσιασμένη , ικανοποιημένη και ευτυχισμένη. νιώθω όλα τα καλά να ρέουν μέσα μου, γύρω μου. Αγαπώ την δουλειά μου και όταν θέλω κινητοποίηση κάθε μέρα σκέφτομαι το αγαπημένο ρητό.
ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ  (Σόλων)  !!!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ…


Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η παιδική παντοδυναμία. Αλήθεια ή ψευδαίσθηση?

αρθρο μου στο περιοδικό mothersblog
Η παιδική παντοδυναμία. Αλήθεια ή ψευδαίσθηση?

Όλοι υπήρξαμε μωρά και όλοι γεννιόμαστε με την ίδια ψευδαίσθηση. Ότι είμαστε παντοδύναμοι.
Πιστεύουμε ότι όλο το σύμπαν γυρνάει γύρω από τον χαριτωμένο εαυτό μας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εκφράσουμε πως νιώθουμε. Απλό.
Εκφράζουμε δυσαρέσκεια, πόνο, πείνα κλπ. Και αμέσως μαγικά , έρχεται το μπιμπερό, η πάνα αλλάζει, η αγκαλιά έρχεται ζεστή να μας νανουρίσει , όλο το σύμπαν μας ανήκει.
Νομίζουμε ότι είμαστε μικροί θεοί και ελέγχουμε όλο τον κόσμο. Μέχρι να μεγαλώσουμε…λίγο.. ..και τότε συμβαίνει ο πρώτος «κεραυνός» ΟΧΙ.
Και η ψευδαίσθηση διαλύεται και αυτή η απώλεια είναι επίπονη για όλους . Και για τους γονείς και φυσικά και για τα παιδιά. Για όλη μας την ζωή, διατηρούμε μέσα μας την νοσταλγία αυτής της ψευδαίσθησης παντοδυναμίας και όλοι ψάχνουμε να ξαναβρούμε αυτό το συναίσθημα του πανίσχυρου ανθρώπου, που λέει  θέλω και το σύμπαν απαντάει «Your wish is my command”.
Και φτάνουμε στην όχι και τόσο συμπαθητική και αρεστή λέξη ΟΡΙΑ που όλοι οι γονείς προσπαθούν να αποφύγουν, να μεταθέσουν, να αναβάλλουν, για να είναι πάντα αρεστοί και να διατηρούν το «τέλειο» κλίμα ευτυχίας μέσα στο σπίτι.
Όσο όμως προσπαθούμε να διατηρούμε το «τέλειο» κλίμα ευτυχίας, τόσο το παιδί γίνεται πιο αυταρχικό, πιο ξεδιάντροπο, πιο ιδιότροπο. Τι συμβαίνει? Τι κάνουμε λάθος? Τι είναι τα Ορια?
Πως μπορεί κανείς να μάθει να διαχειρίζεται τα όρια? 
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα παιδιά σήμερα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη ΟΡΙΑ, ή αλλιώς ΟΧΙ η ΟΧΙ ΤΩΡΑ.
Τι πρέπει να κάνουμε για να καθορίσουμε τα όρια?
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς είναι να καθορίσουμε μέσα μας τι είναι αποδεκτό και τι είναι απαράδεκτο. Να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η συμπεριφορά που θα δεχτούμε από τα παιδιά μας. Εάν εμείς δεν ξέρουμε τα όρια μας, τα παιδιά θα ψάξουν να τα βρουν.
Ένα άλλο σημαντικό μέρος αυτής της δουλειάς είναι η ξεκάθαρη διατύπωση των ορίων μας. Μην θεωρούμε δεδομένο ότι τα μικρά μας αγγελούδια καταλαβαίνουν πάντα τι  λέμε και εννοούμε.
Μην αφήσετε να συσσωρευτούν οι καθημερινές παραβιάσεις, παρεξηγήσεις και πειράματα συμπεριφοράς.
Και φυσικά η συχνή επιβεβαίωση από μέρους σας  ότι το όριο ισχύει πάντα , όχι ανάλογα με τις περιστάσεις. Μην θεωρείται τον εαυτό σας αποτυχημένο γονιό εάν το παιδί σας τσεκάρει αραιά και που ,  γιατί αυτό κάνουν τα παιδιά. Τσεκάρουν εάν τα όρια ισχύουν ακόμη, και αυτό είναι καλό, γιατί αργότερα στην ενήλική τους ζωή, θα μάθουν να ζητάνε και να μην τα παρατάνε  εύκολα.
Πόσο δύσκολο είναι να θέτουμε όρια?
Η απάντηση είναι απλή, και άμεση. ΠΟΛΥ. Είναι πολύ δύσκολο να θέτουμε όρια, λόγω αυτών των ενοχλητικών φωνών μέσα στο κεφάλι μας και στην καρδιά μας. Ενοχές, δικαιολογίες, δισταγμοί, μας εμποδίζουν από το να πάρουμε την απόφαση ότι τα παιδιά μας πρέπει να αυτονομηθούν.
Συνήθως οι μηχανισμοί που μας εμποδίζουν να θέτουμε όρια είναι:
1.       Η λάθος εντύπωση του τι είναι αγάπη και τι ντάντεμα.  Το ντάντεμα είναι η πρώτη έκφραση αγάπης που δεχτήκαμε και το θυμόμαστε με νοσταλγία. Να θυμάστε όμως πως μετά την ηλικία των οχτώ μετατρέπεται σε άγκυρα που κρατάει το παιδί για πάντα στην παιδικότητά του και όχι στην αυτονομία. 
    Μάθετε να λέτε : Σε αγαπώ όμως βάλε μόνος σου νερό …
2.       Η ανάμνηση των δικών σας βασάνων. Όταν ήσασταν μικροί , μισούσατε το σπανάκι και τα ρούχα που άρεσαν μόνο στην θεία Λουκία .  Γιαυτό αφήνετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται σαν αυταρχικός τύραννος , όσον αφορά το φαγητό και το ντύσιμο . Σταματήστε την διαπραγμάτευση τώρα και ξαναβρείτε την αντικειμενικότητα του ενηλίκου.
3.       Η γνώμη των άλλων. Εάν είστε από τους γονείς που αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκεστε μπροστά σε άλλους, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!! Αυτοί που δεν σας καταλαβαίνουν, είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη παιδιά, ή ξέχασαν πως είναι να έχουν. Τα μικρά το ξέρουν αυτό και πάντα βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους παρουσία τρίτων.
4.       Ο καλός γονιός. Η ανάγκη μας να είμαστε η καλή μαμά είναι πιο μεγάλη από το να είμαστε η σωστή μαμά. Μόλις ο πατέρας μαλώσει το βλαστάρι μας, μπαίνουμε στον ρόλο της καλής μαμάς και λέμε….άφησέ το επιτέλους, είναι μικρό….. Τι αποκομίζει από αυτό το παιδί? Μια αναμφισβήτητη ατιμωρησία.
5.       Δεν θέλουμε και εμείς να θέσουμε στον εαυτό μας νέα όρια. Μας ευχαριστεί να βλέπουμε το αγαπημένο μας σήριαλ, παρά να βάλουμε τον μικρό για ύπνο στην ώρα του. Μας αρέσει να μιλάμε στο τηλέφωνο με την φίλη μας για ώρες παρά να ασχοληθούμε με το παιδί, γιατί αυτό μας ξεκουράζει, και όταν το μικρό μας αγνοεί, και κάνει τα δικά του , θυμώνουμε.
Από εμάς αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Εμείς δίνουμε την δύναμη της καθοδήγησης της οικογενειακής ζωής στα παιδιά, και αυτό τους δίνει την ψευδαίσθηση του ικανού και του δυνατού.

Καθορίστε τα όρια σας, και θα καθορίσετε και την σωστή πορεία και εξέλιξη της οικογένειας.
Ευχαριστώ το mothersblog για την φιλοξενία!

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

7 Ημέρες για την Επιτυχία!



Πήγαινε πίσω στην λίστα της Δευτέρας και βεβαιώσου ότι γίνεται πρόοδος σε κάθε μία από τις 5 δραστηριότητες που κατέγραψες.

Σημείωσε παρακάτω μια περαιτέρω ενέργεια για κάθε μία, την οποία θα ξεκινήσεις σήμερα.

1.

2.

3.

4.

5.


Πώς ένιωσες αφού τα ολοκλήρωσες αυτά; 

Επίσης, σήκωσε το τηλέφωνο και πάρε 3 ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις μιλήσει για περισσότερο από 2 εβδομάδες, έτσι απλά για λίγη κουβέντα.

1.

2.

3.
  

Πώς ένιωσες αφού μίλησες μαζί τους;


Ζήτησε από τον/την σύντροφο σου, 2 φίλους και/ή συναδέλφους σου να καταγράψουν ποιες είναι οι δυνάμεις σου και ποιες οι καλύτερες ιδιότητες σου.

Σημείωσε τες εδώ.






Πώς ένιωσες αφού ολοκλήρωσες και αυτή την αποστολή;


Σάββατο

Πήγαινε πίσω στη λίστα που έφτιαξες την Τετάρτη και αγόρασε τουλάχιστον 1 από τα αντικείμενα στη λίστα.

Πώς ένιωσες μετά από αυτό;





Αφιέρωσε αυτή την ημέρα στον στοχασμό. Κάθισε ένα τέταρτο και αναπόλησε την εβδομάδα που πέρασε. Πώς πήγε; Τι ένιωσες; Ποιες ήταν οι επιτυχίες σου;

Κατέγραψε τις σκέψεις σου εδώ:



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

7 Ημέρες για την Επιτυχία!

7 Ημέρες για την Επιτυχία!



 Κάνοντας μικρές, μιας μπουκιάς καθημερινές αλλαγές μπορείς να πετύχεις ΜΕΓΑΛΗ διαφορά στην ποιότητα ζωής σου. Αν βελτιώνεις τη ζωή σου μόνο κατά 1% κάθε μέρα, για ένα χρόνο, θα αυξήσεις την αποτελεσματικότητα σου κατά ένα συγκλονιστικό 3600%
Άρχισε το χρόνο με έναν δείκτη του 100 και πολλαπλασίασε με 1% επιπλέον κάθε μέρα
Προτείνω να αρχίσεις αυτό το πρόγραμμα μία Δευτέρα ώστε να έχεις μια καινούρια, φρέσκια εβδομάδα μπροστά σου. Ολοκλήρωσε τις αποστολές κάθε ημέρας και σημείωσε κάτω πως ένιωσες όταν τις έφερες σε πέρας.

Δευτέρα
https://www.facebook.com/katerina.efstratiadoua

Ας αρχίσουμε την εβδομάδα όπως εσύ θέλεις να ξεκινήσεις. Φτιάξε μια λίστα από 5 πράγματα που όλο αναβάλλεις εδώ και κάποιο καιρό ή θέματα που εκκρεμούν. Κάνε ένα βήμα προς το να ολοκληρώσεις κάθε ένα σήμερα.
1.
2.
3.
4.
5.
Πώς ένιωσες αφού ολοκλήρωσες και τις δύο αυτές αποστολές;


Τρίτη
Κάνε μία φιλοφρόνηση σε 5 ανθρώπους για το πώς δείχνουν, αν έκαναν καλή δουλειά, αν σε βοήθησαν με κάποιο τρόπο, ή δώσε απλά ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο. Σημείωσε παρακάτω την κάθε περίπτωση καθώς και την αντίδραση του άλλου ανθρώπου.
Πως θα ένιωθες αν ήσουν στη θέση του άλλου;
Ωστόσο, να είσαι ειλικρινής στα κομπλιμέντα σου σε παρακαλώ.
1.
2.
3.
4.
5.
Πως ένιωσες μετά;


Τετάρτη
Βάλε μια τάξη στα ρούχα σου και ξεφορτώσου όποια δεν φοράς πλέον.Πακετάρισε τα ανεπιθύμητα ώστε να τα δώσεις για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό. Κάνε μία λίστα με 5 καινούρια πράγματα που θα ήθελες να προσθέσεις στην συλλογή σου.
1.
2.
3.
4.
5.