ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Και τώρα γυρνάμε πίσω στην ερώτηση: ποιος έχει δίκαιο… ο άντρας ή η γυναίκα;
Θυμήσου ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το τι λειτουργεί και αποδίδει και όχι το ποιος έχει δίκαιο. Θα περάσω λοιπόν στο ψητό. Να τι λειτουργεί καλά...
“Αναζήτησε την κατανόηση και θα σε κατανοήσουν και οι άλλοι”.
Αυτή η προσέγγιση ήταν η πιο πολύτιμη για εμένα και τις προσωπικές μου σχέσεις όσο καμία άλλη σκέψη ή συμβουλή. Όταν επιζητείς να κατανοήσεις πώς ένα άλλος άνθρωπος βλέπει τα πράγματα σε μια κατάσταση, ουσιαστικά δίνεις στον εαυτό σου μια πολύ πιο ευρεία διάσταση του θέματος ώστε να κάνεις επιλογές και να δράσεις πιο αποτελεσματικά. Από την άλλη, όταν θέτεις όρια στην οπτική σου, το μόνο που έχεις είναι οι δικές σου απόψεις, η δικιά σου κρίση και οι δικές σου προσδοκίες που τελικά σου δίνουν μια πολύ πιο περιορισμένη διάσταση των πραγμάτων.
Θεωρώ ότι έχοντας την πολύ πιο ευρεία και καλά πληροφορημένη διάσταση των πραγμάτων είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές.
Όποτε λοιπόν θέλω να μάθω περισσότερα για κάποιον ή θέλω να έχω ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, κάνω την ακόλουθη άσκηση:
Πρώτα έρχεται το “Στάδιο της Διαφυγής”.
Αφήνω όλες τις δικές μου απόψεις, την κρίση μου και τις προσδοκίες μου σχετικά με το άτομο και την κατάσταση να διαφύγουν από το νου μου.
Μετά έρχεται το “Στάδιο της Κατανόησης”.
Περνάω αρκετά λεπτά προσπαθώντας να καταλάβω τον άλλο σκεπτόμενη για τις δικές του απόψεις, την κρίση του και προσδοκίες του. Μετά ρωτάω τον εαυτό μου τα ακόλουθα:
· Τι είναι σημαντικό για αυτόν;
· Τι του αρέσει και τι όχι;
· Τι θέλει από εμένα;
Μόλις έχω κάποια εικόνα του πώς είναι να είμαι αυτός, περνάω στο “Στάδιο της Ταυτότητας”.
Εδώ κυριολεκτικά φαντάζομαι ότι έχω γίνει ο άνθρωπος με τον οποίο έχω το πρόβλημα. Έχοντας προσλάβει τις απόψεις του, την κρίση του και τις προσδοκίες του σχετικά με την παρούσα κατάσταση ρωτάω τον εαυτό μου:
· Πώς με κάνει αυτό να νιώθω και να αντιδρώ;
· Τι με ενδιαφέρει περισσότερο;
· Με τι διαφωνώ ή τι δεν μου αρέσει στην κατάσταση;
Έχοντας κάνει αυτή την άσκηση και έχοντας σκεφτεί αυτές τις ερωτήσεις από την πλευρά του άλλου θα έρθεις πιο κοντά στο να σκεφτείς ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τι τελικά συμβαίνει γύρω σου, αφού θα χρησιμοποιείς δύο οπτικές και όχι μόνο τη δική σου. Μαθαίνοντας αυτή την άσκηση θα αρχίσεις να αποκτάς την ικανότητα να βγαίνεις από το κεφάλι σου για λίγα λεπτά. Και τότε θα έχεις κάθε είδους ενόραση που ποτέ πριν δε θα μπορούσες να έχεις. Έχω ανακαλύψει κάτι συναρπαστικό σχετικά με την ικανότητα να βγαίνεις από το νου σου. Οι γυναίκες που είναι επιτυχημένες και ευτυχισμένες με τους άντρες που έχουν συμπεριφέρονται και επικοινωνούνε διαρκώς προσπαθώντας να έχουν αυτές τις δύο οπτικές. Οι γυναίκες που δεν έχουν επιτυχία ή ευτυχία στις σχέσεις τους όμως δεν το κάνουν.
Και είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει με τις γυναίκες που βλέπουν και τις δύο οπτικές – είναι συχνά οι επιτυχημένες και ευτυχισμένες αλλά ΚΑΙ εκείνες που συμπεριφέρονται και επικοινωνούν με τρόπους που για τις άλλες γυναίκες φαίνονται παράλογοι. Επίσης, δεν ανησυχούν για πράγματα για τα οποία ανησυχούν πολλές γυναίκες... εκπέμπουν μια αυτοπεποίθηση και μια ενέργεια την οποία οι άντρες διαισθάνονται και τους ελκύει.
Επειδή το “πιάνουν”, ότι οι άντρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις και τα συναισθήματα, δεν προσπαθούν να αντισταθούν στις διαφορές άλλα αντ' αυτού κοιτάνε να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.
Η πρόκληση είναι ότι αυτό που προτιμούν οι άντρες πολλές φορές δεν θα φαίνεται λογικό για μία γυναίκα. Πρέπει να σταματήσεις και να βγάλεις νόημα από την οπτική ενός άντρα. Και στην άλλη όψη του νομίσματος, πρέπει να μην περιμένεις από έναν άντρα να καταλάβει κάθε φορά τα συναισθήματα σου και την δικιά σου οπτική.
Αυτό ονομάζεται “Αναζήτηση Επιδοκιμασίας”, και δεν θα έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα με κανέναν γύρω σου, ειδικά με τους άντρες.
Να που το πάω...
Σχεδόν κάθε κατάσταση με έναν άντρα μπορεί να είναι δύσκολη, άσχετα αν απλά βγαίνετε, έχετε σχέση, είστε ερωτευμένοι, ή στα πρώτα στάδια της γνωριμίας και της έλξης. Αυτή είναι η φύση της ζωής. Αλλά εξαρτάται από ΕΣΕΝΑ να επιλέξεις πώς θα αντιδράσεις σε κάθε περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου